Wat als afvallen heel lastig is?

Wat als afvallen heel lastig is?

We kunnen wel makkelijk beweren dat als je te zwaar bent je gewoon minder moet eten en geregeld met een kettlebel in het rond moet zwaaien maar is het allemaal wel zo simpel? Is er niet meer aan de hand in dat ingenieuze lichaam van ons?

Ik heb ooit een razend interessante documentaire bekeken van Focus bij de NTR waar een baanbrekend afslankexperiment werd besproken. Misschien herken je je er wel in dus ik zou zeker verder lezen!

Voor een bepaalde periode werden 75 vrijwilligers getest op wat voor „type” eter ze zijn en kregen een speciaal daarop afgestemd dieet toegeschreven. Het ging om 3 type eters namelijk

  1. Dooreters
  2. Emotionele eters
  3. Onverzadigbare eters

Dooreters
Dooreters zijn mensen die geen seintje vanuit hun hersenen krijgen dat ze vol zitten. Ze blijven dus alsmaar door eten, zeker als hen continu voedsel wordt voorgeschoteld. Deze mensen hebben een tekort aan een bepaald hormoon in hun darmen dat aangeeft wanneer je verzadigd bent. Bij hen gebeurd dat dus niet. Ookal hebben ze een meer dan normale maaltijd op, nog steeds is er honger.

Dit hormoon (GLP1) zit aan het eind van je dikke darm. Deze mensen hebben een dieet nodig dat lang een vol gevoel geeft namelijk hoog in eiwitten en laag in snelle koolhydraten (GI).
Eiwitten en trage koolhydraten worden lager in de dikke darm afgebroken en stimuleren hierdoor de aanmaak van het GLP1 hormoon. Als de proefpersonen aten volgens dit dieet bleef de darm dit hormoon tot wel 3 uur na de maaltijd aanmaken met als gevolg langer een vol gevoel!
Bij dit dieet eet je vis, kip, eieren, bonen, linzen, bulgur en veel groenten maar absoluut geen aardappelen en brood.

Emotionele eters
Dit zijn mensen die hun spanningen en stress wegeten. Hiermee hebben ze gewoonten ontwikkeld die lastig te doorbreken zijn. Lijnen is een kwestie van gewoonte en niet van wilskracht, want wilskracht werkt nl. maar tijdelijk. Het goede is dat je nieuwe gewoontes kunt aanleren. Bij emotionele eters werkt dit het beste wanneer zij veel steun krijgen en gemotiveerd worden door anderen. Zij kregen een gezond dieet voorgeschreven met daarbij het advies om zich aan te sluiten bij een groep van lotgenoten of iemand in te schakelen die ze coacht bij het afvallen.

Onverzadigbare eters
Deze mensen beschikken helaas over genen die vaak leiden tot obesitas.  Ze hebben een eetpatroon waarbij ze de hele dag honger hebben en constant aan het eten zijn of er op zijn minst aan denken! Zij worden 2 dagen per week op maar 800 Calorieën per dag gezet en 5 dagen kunnen ze normaal maar wel gezond eten. Dit heet ook wel Intermittent Fasting en dat is heel toevallig nu heel hip!

Een dergelijke plotselinge terugkerende vastenperiode zet het lichaam er met een schok toe aan om vet te verbranden. Cruciaal hier is dat er in die 2 dagen absoluut geen koolhydraten zoals brood, pasta en fruit (en natuurlijk snoep & taart etc) gegeten wordt. Zij mogen dan alleen vlees, vis, ei en groente.

Wat wij eten wordt omgezet in suikers zoals glucose. Als we vasten verbrand je eerst suikers (koolhydraten) want dat is het makkelijkst voor je lichaam. Als onze suikervoorraad uitgeput is, dan wordt onze vetvoorraad aangesproken. Vet wordt dan verbrand om ons energie te geven en dan zul je afvallen. Let wel op, neem je 1 hapje koolhydraten dan gaat je lichaam weer over op het verbranden van suikers en niet van vet.

Ook onze hormonen kunnen het afvallen bemoeilijken. Echter, het feit dat er lichamelijk aanwijsbare redenen zijn dat afvallen niet gemakkelijk is, wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Wil je hier meer over weten of persoonlijke hulp bij het afvallen, dan kun je contact opnemen voor het maken van een afspraak en dan gaan we er samen mee aan de slag! info@healthyjeltje.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *