Afvallen, hoe ga je van start!

Afvallen, hoe ga je van start!

Afvallen, hoe ga je van start! Tja, nu is misschien niet de meest ideale periode om een Blog te schrijven over afvallen met de vakantie voor de deur maar wellicht motiveert het je nu al en niet pas bij terugkomst om stil te staan bij al het eten wat je wel of niet gaat eten de komende 6 tot 8 weken.

“Afvallen” of  “diëten”  met als doel een normaal gezond postuur te krijgen, doe je niet voor een paar maanden maar levenslang. Hier gaan veel mensen al de fout in. Wanneer je een paar kilo afvalt door een crashdieet dan weet je zeker dat je daarna weer aankomt omdat je je leefpatroon niet hebt aangepast maar gewoon een paar weken je lichaam voor de gek hebt gehouden….en jezelf.

Ik denk dat het klopt als ik zeg dat we tegenwoordig bijna allemaal teveel eten. Ben je aan het “lijnen” maar val je toch niet af dan komt dat doordat je toch nog meer energie inneemt dan dat je verbrandt. Met uitzondering van een bijzonder kleine groep mensen is hier eigenlijk geen excuses voor te bedenken ( ik ben in de overgang, ik heb een zere knie dus kan niet sporten, ik heb een zittend beroep). Als je om wat voor reden dan ook een argument hebt waardoor je simpelweg weinig energie verbrandt, dan zul je je eetpatroon daarop moeten aanpassen. Heel soms gebeurt het dat iemand niet afvalt doordat er te weinig gegeten wordt, maar dat is zelden echt het probleem. Vaak zit het toch meer in dat ene koekje, 1 handje chips, 1 half glaasje wijn. Het lijkt niks maar doe je dit dagelijks dan zit er na een jaar toch weer een paar kilo aan.

Psychisch kan er wel veel aan de hand zijn waardoor afvallen een bijna onmogelijke opgave wordt. Maar ook dan is het aanpassen van het eetpatroon de enige oplossing in combinatie met goede coaching.

Afvallen, hoe ga je van start. Het beste is natuurlijk om een afspraak te maken bij Healthyjeltje, maar vooruit, hier geef ik je alvast wat tips…:

  1. Wat niet verstandig is om te eten moet je ook niet kopen.
  2. Gooi niet meteen je hele menu om maar begin met dingen te skippen en te vervangen.
  3. Zorg dat je voldoende water drinkt. Begin de dag met 2 glazen water.
  4. Hou je lichaam soepel door te stretchen! Gewoon wat rekken en strekken op een kleedje voor de tv of ga op yoga!
  5. Eet wat je lichaam nodig heeft aan brand- en bouwstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Tekorten aan deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je lichamelijke klachten krijgt. Voel wat goed voor je is, geen mens is hetzelfde dus vergelijk jezelf niet met een ander.
  6. Zorg dat je een manier vindt in sporten en voeding die je voor de rest van je leven vol kunt houden.
  7. Er bestaat geen dieet of deskundig voedingsadvies waar wordt afgeraden om groente en fruit te eten. Verdriedubbel je dagelijkse groenteportie in smoothies, soepen, salades en wokschotels!
  8. Eet alleen nog maar volkoren producten. Volkoren is een beschermde aanduiding waarbij je zeker weet dat er volkorenmeel gebruikt is.
  9. Wees niet bang voor vet maar wees heel bang voor suiker en witmeel. Avocado, ongebrande noten, volle yoghurt en roomboter is gezond. Je hebt het nodig maar let op, het bevat veel calorieën!
  10. Overeet je niet…heel belangrijk! Stop op tijd met eten, dus voordat je echt vol zit.
  11. Het is geen ramp om een keer een knorrende maag te hebben. Een knorrende maag betekent dat je darmen een schoonmaak aan het houden zijn en niet dat je dringend iets moet eten.
  12. Elke week een dagje sapvasten kan geen kwaad maar is juist goed.
  13. Denk aan je eiwitinname. Eet een ei, vis of kip of plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, noten en soja en heel af en toe een stukje rood vlees.
  14. Stop met het drinken van frisdrank, limonade, vruchtensappen maar neem thee of water. Dat scheelt al zoveel calorieën op een dag!
  15. Eet voldoende vezels in de vorm van groente of volkoren granen zoals bijvoorbeeld havermout of boekweit.
  16. Koop ongezoet voedsel en zoet het zelf met bijvoorbeeld een beetje honing.
  17. Ga bewegen! wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen, hinkelen, dansen, fitnessen, bodypump, bodycontrol, yoga, pilatus, steppen, zumba, touwtje springen, boksen, striding… weet ik het, maar ga wat doen! Huur een paar keer een Personal Trainer in om je op weg te helpen, dat is echt niet meer alleen voor BN’rs.
  18. Geef jezelf de tijd en je zult zien, als je het allemaal een beetje onder controle hebt dan kun je best af en toe een dag eten en drinken wat je wilt. Met het grote verschil dat je er veel meer van zult genieten en zonder dat knagende schuldgevoel.

Om dit allemaal goed aan te pakken en niet te vergeten voor altijd vol te kunnen houden is voor velen begeleiding bijna een must. 4 tot 6 weken kunnen we onszelf nog wel oppeppen, maar daarna ben je er al snel klaar mee en sluipt je oude eetpatroon er weer in. Dit gebeurt niet als je de komende week weer een afspraak hebt staan met je voedingscoach want buiten jezelf wil je die natuurlijk niet teleurstellen! Je lichaam is een kostbaar iets dus wil je hulp om beter voor jezelf te gaan zorgen, maak dan een afspraak met mij!

Kijk bij Advies en Tarief voor meer info.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *