Glucose , suikers en wat doet het

Glucose

Glucose is 1 van de belangrijkste brandstoffen voor het menselijk lichaam. Ik weet niet of je wel eens gehoord hebt van Glycemische Lading (GL) of  Glycemische Index (GI) maar ik zal hier de verklaring geven.

GL= is het effect dat meerdere koolhydraatbevattende voedingsmiddelen in één maaltijd op de bloed glucose waarde hebben.

GI= is een maat om aan te geven hoe snel deze koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Hier wordt glucose als meetpunt genomen van 100% want dit zorgt voor de snelste stijging.

Je bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel suiker (glucose) er in je bloed circuleert. Je lichaam heeft als doel om deze spiegel in balans te houden en is daar dan ook de hele dag zoet mee. Insuline en Glucagon zijn de stoffen die in actie komen om dit voor elkaar te krijgen.
Als je problemen hebt met je bloedsuikerspiegel, dan merk je dat heel duidelijk. Te hoog > moe en dorst. Te laag > wiebelig, sterretjes zien en niet te vergeten de 16:00 dip.
Als wij koolhydraten eten, en het maakt niet uit of dit uit brood, aardappelen, snoep, groente of fruit komt, alles wordt afgebroken tot glucose. Vervolgens kom dit via onze darmen in ons bloed. Nu kun je denken, O! dus het maakt helemaal niet uit of ik nu een bokkepoot of een stronk broccoli eet want het wordt uiteindelijk toch glucose. Maar helaas….hier komt de “Glycemische Lading” de hoek om kijken.

Hoe hoger de GL, hoe meer insuline de alvleesklier moet aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Hoe lager de GL, dan kan de alvleesklier een beetje relaxen. En nu voel je hem al aankomen. De producten die wij allemaal heel erg lekker vinden hebben een hoge GL en groente uiteraard een lage GL….echt lullig!

Een paar voorbeelden… Bladgroente heeft per 100 gram een GL van <1 en een stuk wit stokbrood heeft een GL van 30. Er zit ook een verschil in bereiding bijvoorbeeld 150 gram gekookte aardappelen = GL van 14 en 150 gram gebakken aardappelen = GL van 26!

Op internet zijn er tabellen beschikbaar waarin de GL staat van allerlei producten. Je begrijpt dus al dat je vooral producten moet eten met een lage GL. Eet je namelijk de hele dag door producten met een hoge GL dan loop je het risico dat je alvleesklier insulineresistent wordt (hij kan ‘t allemaal niet meer zo lekker bijhouden omdat jij hem zo aan het werk houdt jaar in jaar uit dag in dag uit met je broodje, koekje, snoepje, glas sap, etc etc!) Als je het heel bont maakt en pech hebt kun je zo suikerziekte (diabetes) ontwikkelen. Als je dat hebt, dan is je alvleesklier er helemaal mee gestopt en maakt dus geen insuline meer aan. Vandaar dat diabetici zelf insuline moeten toedienen.

Een hoge G Index van het ene voedingsmiddel (bijvoorbeeld witte rijst of aardappel) kun je compenseren door er iets bij te eten met een heel lage G Index. Zo kun je de gemiddelde G Lading van je maaltijd naar beneden brengen. Uiteraard zit het allemaal toch nog wat ingewikkelder in elkaar want de G Index is ook afhankelijk van de verteringssnelheid. Hoe maak je je eten klaar, hoe snel eet je het op, hoe zijn de ingrediënten bewerkt, zijn er ook vetten verwerkt in de maaltijd etc. etc.

Met deze test kun je zien hoe het met jouw suikerstofwisseling gesteld is.

Nog even over al die verschillende zoetstoffen die wij tegenwoordig gebruiken onder de naam “Gezond” zoals bijvoorbeeld agave en ahornsiroop. Er bestaat geen gezonde suiker maar je kunt wel kiezen voor een natuurlijke zoetstof met een zo laag mogelijke GI. Maar ook dat zegt niet alles, zoals je kunt zien in onderstaand lijstje bij bijvoorbeeld Agavesiroop.

Glycemische index verschillende soorten suikers:

  • 100  Witte kristalsuiker
  • 54     Ahorn siroop (Maple syrup)
  • 50     Honing
  • 35     Kokospalmsuiker
  • 15     Agavesiroop. Laag maar let op! In agave zit veel fructose wat anders dan kristalsuiker, door je lever wordt verwerkt. Een te hoge hoeveelheid fructose kan zorgen voor leverziekten, verhoging van het LDL (slechte cholesterol) en vetophoping rond je buik!!
  • 12     Xylitol
  • 1       Yacon siroop (Fructooligosaccharide (FOS) Heeft goed effect op je dikke darm.

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *