Vet. Wanneer is vet goed en wanneer is vet slecht

Vet

Vet. Wanneer is vet goed en wanneer is vet slecht. Veel mensen zijn nog steeds bang voor vette producten. Dat is ook geheel terecht als het gaat om gefrituurde producten, taart, chocola, vette sausen en vet fabrieksvoedsel. Vet eten kan echter ook heel gezond zijn. Sterker nog we hebben gezond vet hard nodig.

We zijn jarenlang bang gemaakt voor vet omdat er werd gedacht dat wij mensen door vet eten dik werden. Er kwamen allerlei Light en 0% vet producten op de markt maar gek genoeg werden we met z’n allen alleen maar dikker! Hoe komt dat? Vet geeft producten een lekkere smaak en fijne textuur. Doordat er vraag kwam naar producten die weinig vet bevatten, moesten de fabrikanten toch iets toevoegen om ervoor te zorgen dat wij het met z’n allen nog steeds lekker vonden en dus zouden kopen. (money makes the world go round). Dus de producten werden arm aan vet maar rijk aan suikers en lege koolhydraten. En dat is dus mogelijk nog ongezonder dan vet en zeker heel slecht voor de lijn.

Je lichaam heeft vet dus heel hard nodig. Vet geeft ons energie, het zit vol met Vitamine A, D en E plus het zorgt dat deze vetten goed opgenomen kunnen worden door onze darmen. Het bevat essentiële vetzuren (vetzuren die wij niet zelf kunnen aanmaken) die gunstig zijn bij het tegengaan van hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zorgen ervoor dat je vertering wordt vertraagd waardoor je langer een vol gevoel houdt.

Welke vetten eet je nu beter wel en welke vetten eet je nu beter niet?

Je hebt als eerste de VERZADIGDE VETTEN. Deze vetten herken je aan het feit dat ze hard zijn bij kamertemperatuur, zoals bijvoorbeeld roomboter en kokosboter. Dit zijn gezonde vetten mits je ze niet overmatig gebruikt.

Dan hebben we de ONVERZADIGDE VETTEN. Deze vetten zijn vloeibaar en kun je weer onderverdelen in meervoudig (omega 3- en 6) en enkelvoudig (omega 9). De omega 3 en 6 zijn essentieel wat betekent dat we ze echt uit onze voeding moeten halen. Deze 3 en 6 zijn belangrijk bij onze cholesterolstofwisseling, onze hersenfuncties en ons oren en ogen.

Let er op dat je niet teveel omega 6 binnen krijgt, dit gaat namelijk vrij makkelijk aangezien het door de industrie aan van alles wordt toegevoegd. Omega 6 (linolzuur) verlaagt weliswaar het slechte cholesterol maar heeft geen bewezen gunstig effect op hart- en vaatziekten. Het is alleen gezond in de juiste verhouding tot omega 3 (vette vis, walnoten, chia- en lijnzaad). Eet je teveel Omega 6 in verhouding tot Omega 3 dan wordt dit gezonde vet ongezond en kun je last krijgen van ontstekingsklachten. De ideale verhouding van omega 6- en omega 3 vetzuren ligt tussen de 3:1 en 5:1. In ons westers voedingspatroon is die verhouding 10:1 tot een soms wel 30:1!

En als laatste de TRANSVETTEN. Dit zijn vloeibare onverzadigde vetzuren die dmv een chemisch goedje hard worden gemaakt. Ze zijn niet goed voor ons lichaam en ze zitten vooral in koek, gebak, sauzen en gefrituurd spul. Als er op de ingrediënten lijst staat “plantaardig vet” of “geharde plantaardige olie” dan is de kans groot dat er transvetten in zitten en kun je het dus beter laten liggen. Als je iets van koek wilt kopen, kies dan liever voor iets waar roomboter in zit. Natuurlijke transvetten die in zuivel voorkomen zijn niet schadelijk wanneer je ze met mate eet zoals roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees.

En aangezien mensen bij vet direct denken aan cholesterol, hier ook nog een kort stukje over.

Cholesterol heeft een slechte naam, maar is zeer belangrijk. Zuigelingen hebben het nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Moedermelk zit van nature boordevol cholesterol. Daarnaast is cholesterol het belangrijkste reparatiemateriaal van het lichaam en wordt het gebruikt als grondstof voor de aanmaak van allerlei soorten hormonen waaronder serotonine, ons ‘gelukshormoon’. Een gebrek aan cholesterol kan daarom depressie en agressie in de hand werken. Cholesterol werkt ook als antioxidant, dat ons beschermt tegen vrije radicalen, zodat kanker en andere ziekten geen kans krijgen.
Onderzoek laat zien dat als mensen hun cholesterol verlagen, door medicijnen of voeding, de kans op kanker toeneemt. Houd je cholesterol wel in de gaten want een cholesterol niveau boven de 7 en familiair te hoog cholesterol betekent een 30% hoger risico op hart en vaatziekten.

Wij eten qua vet alleen roomboter, kokosolie en olijfolie. Verder eten we elke dag avocado door de smoothie. Wij zijn hier in huis op het moment eerder aan de magere dan aan de dikke kant dus dat je van avocado en roomboter dik wordt kun je bij deze naar het rijk der fabelen verwijzen. Tenzij je de roomboter smeert op wit brood en de avocado eet met tortillachips. Neem ook eens af en toe een handje walnoten en zorg dat je 2x per week vette vis eet! Lekker!

Hier wat lekkere recepten met goede vetten: Amandel Avocado Cheesecake, Avocado rawfood taart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *