Breakfast …moet je nu wel of niet ontbijten

Breakfast …moet je nu wel of niet ontbijten?

Breakfast …moet je nu wel of niet ontbijten? Breakfast komt van ‘break the fast’ oftewel: het doorbreken van het vasten. Het woord ontbijt bestaat uit twee delen. ‘ont’ betekent ‘voorafgaand aan’ en ‘bijt’ is afgeleid van bijten of eten. Ofwel het beginnen aan eten.

Als je ergens verschillend over leest dan is het wel of je nu wel of niet moet ontbijten. De een zegt van wel want het brengt je stofwisseling op gang en volgens de ander zou je beter eerst een paar rondjes moeten rennen voordat je aan je ontbijt begint, want onze voorouders moesten ook eerst op pad voordat ze konden gaan eten. Dus geen breakfast in bed!

Ookal zijn we allemaal een mens met een lichaam we zijn toch ook heel verschillend en zeker als het op eten aankomt. Wat de een lekker vindt, vindt de ander vies en waar de een prima zuivel kan verdragen krijgt de ander er eczeem van. Dus je moet doen waar je je goed bij voelt. Daarbij kun je om 06:00, 07:00, 08:00, 09:00 of 10:00 ontbijten, wie zegt dat je perse om 07:00 vanalles naar binnen moet proppen omdat het “goed” zou zijn?! Belangrijker is volgens mij WAT je eet.

Heb je een lichamelijk intensieve baan dan is het natuurlijk verstandig om iets te eten voordat je aan de slag gaat maar ook dan volstaat een glas (groente)smoothie en een banaan prima en neem je op een later tijdstip een voedzame eiwitrijke hap.  Kom je in de ochtend echter heel rustig op gang en hoef je niet zoveel dan is het ook echt niet nodig om meteen om 07:00 met 2 boterhammen te beginnen. Die boterhammen zijn sowieso niet zo’n geweldig idee maar daarover later meer.

Wanneer je ‘s ochtends echt totaal geen trek hebt dan kan dit komen door een verstoring in je cortisolspiegels. Dit stresshormoon is in de ochtend op zijn hoogst om er voor te zorgen dat je wakker wordt en honger krijgt wat in de loop van de dag minder wordt. Stressoren afkomstig door wat je eet of uit je dagelijks leven kan dit proces verstoren zodat je de piek in de avond krijg. Dit kun je herkennen aan heel logisch…dat je juist s’avonds veel honger hebt en niet s’ochtends en aan de dikte van je buik.

Bij mij is het eerlijk gezegd elke dag anders. Ik ben gewend om te eten wanneer ik honger heb en dat verschilt per dag. Als ik buitenshuis werk, merk ik wel dat ik eerder honger heb. Thuis kan ik soms een hele ochtend voort op alleen een groente smoothie” en een crackertje. Het gevaar is wel dat in DE bepaalde periode van de maand dit resulteert in een snaai aanval als ik op deze manier de dag start. Dit los ik dan op door een bak magere kwark te nemen met wat noten, dan heb ik daar meteen geen last meer van.

Ik probeer qua ontbijt goed af te wisselen, dat is wel duidelijk in mijn Blogs. Ontbijttaart, ontbijtmuffins, pap, pannenkoeken je kunt het zo gek niet bedenken! Mijn kinderen geef ik standaard een glas groentesmoothie met daarbij de volgende varianten:

  • viergranen mengsel met wat magere kwark
  • havermoutpap gemaakt met rijst/soja- of amandelmelk en wat kaneel;
  • magere kwark met lijnzaadolie en een klein beetje zelfgemaakt cruesli;
  • boekweitpannenkoek met jam;

Dit zijn allemaal ontbijtjes rijk aan voedingsstoffen en makkelijk te maken! Zoals je ziet geen brood. Mijn kids krijgen wel brood mee naar school maar juist daarom wil ik ze in de ochtend iets anders geven. Afwisseling is heel belangrijk!

Vanmorgen heb ik voor mezelf een boekweit pannenkoek gemaakt met bessen uit de diepvries, wat gehakte rauwe noten en kokoschips. Een boekweit pannenkoek is snel gemaakt en vult heel erg want niet te vergelijken met een standaard pannenkoek van witmeel. Ik meng gewoon uit de losse pols wat boekweitmeel met een ei en wat (soja)melk en kluts tot ik een mooi beslag krijg en bak ze in de roomboter of kokosolie. Eventueel bak je er wat meer voor later op de dag.

Heb je deze kwarktaart als ontbijt al eens geprobeerd…ook lekker als je tenminste van roggebrood houdt 😉 Klik op de foto voor het recept!taart

Het 4-granen ontbijt is ook een goed begin van de dag. Een goede combinatie van gezonde vezels en eiwitten.

4-granen ontbijt

4-granen ontbijt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *