Raw food, waarom zou je ?

Raw food, waarom zou je?

Raw food. Ik weet dat veel mensen het Raw food gebeuren maar idioot vinden, als ze er überhaupt al ooit van gehoord hebben of weten wat het is. Op mij heeft het op een of andere manier een sterke aantrekkingskracht en ik bewonder eigenlijk ook wel een beetje mensen die zo vol overtuiging zo kunnen leven want ik kan het niet. Ik kom er net achter dat ik er al eerder een Blog over geschreven heb….dat zegt genoeg.

Of het nou echt heel gezond is, dat weet ik ook niet voor 100% maar het is in ieder geval een stuk gezonder dan hoe de gemiddelde Nederlander eet. Daarom wordt ik ook “a little pissed” als we allemaal vallen over een moeder die haar kind zo opvoedt of als ik weer eens de opmerking krijg dat groentesmoothies ongezond zijn. Nee, je kunt het ook niet nemen maar ik ken maar weinig mensen die de hoeveelheid groente en fruit die ik in een smoothie doe, dagelijks opeten dus dan is de keuze toch snel gemaakt lijkt me.

Wat mij betreft zijn alle rauwe voedingsmiddelen (uitgezonderd uiteraard vlees/vis/kip) en kiemgroenten het gezondste dat er bestaat. Rauwe voedingsmiddelen zijn rijk aan geweldige enzymen, actieve vitaminen en mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen. Ga je je eten stomen, koken, roosteren, bakken of braden dan lopen deze voedingsstoffen terug en worden de enzymen vernietigd. Dit is gewoon scheikunde. (Er zijn hier enkele uitzonderingen op, dat is mij bekend).

What about die Enzymen!?!  Enzymen bevinden zich in voedsel, voor zover dat niet (langdurig) verhit is geweest. Er zijn 3 soorten; metabolische (herstellen de cellen), verterings (opname van onze voeding) en voedingsenzymen te vinden in ons eten zowel dierlijk als plantaardig. Ons lichaam heeft dus enzymen nodig om onze voeding te kunnen gebruiken her en der in ons lichaam. Boven de 48C worden voedselenzymen vernietigd. Eten wij altijd gekookt voedsel dan kunnen wij alleen onze eigen enzymen gebruiken en lopen we het risico dat onze reserves opraken. Dit kan uiteindelijk leiden tot het vastlopen van metabolische processen. 

Door verhitting worden ook de vitaminen beschadigd en alhoewel ze niet helemaal verdwijnen, toch gaat ongeveer de helft verloren. Dit geldt zeker voor de B-vitaminen.

Gloeiend heet voedsel eten en drinken is niet goed voor je lichaamsfuncties, je kunt bijvoorbeeld maagklachten krijgen door het drinken van te warme dranken. Ook loop je een hoger risico op mondzweren en tong- en keelkanker. Er wordt ook gezegd dat warm bereid voedsel de bloedstructuur nadelig kan beïnvloeden. Bloedcellen raken in een soort constante alertheid alsof ze een infectie te lijf moeten gaan. Dit werkt dan weer door in je weerstand… want als je constant in gevechtshouding staat dan verlies je kracht. Dit bloedverhaal kun je voorkomen door je eten niet hoger dan 90C te verhitten of ervoor zorgen dat je voeding uit minimaal 50% rauw voedsel bestaat.

Wat fijn, want zo is het met zoveel dingen, kies de middenweg dan zit je meestal goed!

Wat ik zelf vaak doe is dat ik een gerecht maak wat ik verhit maar aan het eind nog rauwe groente toevoeg, zoals door een pasta aan het eind rauwe courgette. Of in de soep rauwe champignons en bosui. Zo verhit je een gedeelte en het andere gedeelte eet je rauw!

En ook hier zijn toch de groentesmoothies weer fantastisch! 2 of 3 keer een glas per dag en je krijgt superveel enzymen en vitaminen & mineralen binnen! Klik op onderstaande foto’s en je leest hoe je een lekkere groentesmoothie kunt maken.

Ik heb al eerder ook dit Blog over Raw food geschreven!

IMG_7380

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *