Hoe wordt eten geen obsessie meer

Hoe wordt eten geen obsessie meer

Heel veel mensen hebben geen gezonde relatie met eten. Waren we in de oertijd vooral bezig met  “hoe krijg ik vandaag in godsnaam weer mijn maaltje bij elkaar” is het nu meer “hoe zorg ik ervoor dat ik vandaag niet weer vanalles in mijn mond stop”. Vooral nu met de feestdagen in het vooruitzicht en een overload aan snoep in de winkels is dat dubbel zo lastig en moet je heel sterk in je schoenen staan.

Het zit in ons systeem om de hele dag met eten bezig te zijn, alleen vroeger werden we er gezond en ook heel oud van tenzij we tijdens het jagen zelf een lekker hapje werden. Nu is het een heel ander verhaal. Door de enorme overvloed aan vooral verslavend eten waar we de hele dag door mee worden geconfronteerd is het echt geen wonder dat we allemaal steeds dikker worden. Dikker worden vinden we op de eerste plaats niet leuk maar het is vooral heel ongezond. Maar het kan ook anders.

Wellicht denken jullie dat ik ook de hele dag met eten bezig ben. Voor mijn Healthyjeltje werk klopt dat ook, maar voor mezelf ben ik er helemaal niet mee bezig en dat is heus wel anders geweest. Er waren tijden dat ik mij s’ochtends in bed voornam om die dag niet zozeer gezond maar vooral weinig te gaan eten…..zo rond 11:00 ging dat vaak al mis. Omdat ik lekkere trek had maar toch niet veel wilde eten nam ik dan alleen maar een stroopwafel als ontbijt of zo… En dan als lunch alleen 2 heel dunne crackers met smeerkaas waardoor in ik de namiddag zo’n honger had dat ik een reep chocola opat. Inmiddels weet ik door mijn voedingsadvies praktijk dat er heel veel mensen zo de dag doorkomen en het vervelende is dat je zo de behoefte aan snacks voor jezelf in stand houdt.

Mijn leven ziet er gelukkig al een tijd niet meer zo uit en dat is zo heerlijk!!!!! (5 uitroeptekens). Ik begin al jaren elke dag met een groot glas groente smoothie met een schep hennepzaad. Daar denk ik niet over na, die neem ik gewoon net als de rest van de familie. Soms is hij niet bijzonder smakelijk…dat is dan jammer, eten hoeft niet altijd lekker te zijn. Hierna ga ik mijn ding doen, sporten, werken, bloggen, mijn kids vervelen, de hond uitlaten, rommelen in huis etc. etc. Vervolgens krijg ik vanzelf een keer honger maar het tijdstip verschilt per dag. Dan neem ik meestal een flinke bak magere kwark met glutenvrije zaden en pitten of rauwe noten. Als ik gesport heb, dan vul ik hiermee meteen weer lekker mijn eiwitten aan. Eigenlijk eet ik verder weinig overdag. Soms een stukje chocola met een kop thee of ik neem nog een glas smoothie of wat fruit of 2 gekookte eitjes. Dit klinkt waarschijnlijk vreselijk saai maar ik voel mij er superfijn bij. In de avond eet ik veel groente met vis, kip, vegetarisch en 1x per week rood vlees. Ik pak soms weleens een bakje chips maar na 5 chippies gooi ik de rest meestal weer terug in de zak. De behoefte om een pak of zak leeg te eten ken ik niet (meer).

Toch heb ook ik heus weleens zo’n dag dat ik elk uur boven de snoep/koek/chocola la hang, ongelofelijke trek heb maar ik weet alleen niet in wat dus neem ik alles maar. En soms lig ik s’avonds in bed en heb ik ineens ontzettende honger en kan ik alleen nog maar aan boterhammen met pindakaas denken. Dan loop ik rustig midden in de nacht in mijn nakie naar beneden en eet een boterham met pindakaas. Dit zijn uitzonderingen omdat ik ervoor zorg dat ik dagelijks al mijn voedingsstoffen binnen krijg en heel goed naar mijn lichaam luister.  Ik eet wanneer ik honger heb en neem dan iets gezonds en voedzaams en let niet op de kilocalorieën. En als ik trek heb in iets lekkers dan neem ik dat ook gewoon, niks aan het handje. Geen enorme pieken en geen enorme dalen, gewoon normaal.

Dit klinkt heel makkelijk en dat is het in de meeste gevallen ook. Tenminste als je je een beetje verdiept in gezonde voeding en graag goed voor jezelf wilt zorgen. En daar hoort ook bij, lief zijn voor jezelf, de tijd nemen en af en toe gewoon even niks doen. Bewegen maar ook goed slapen is heel belangrijk!

Wil je hier ook graag naar toe werken, laat mij je dan helpen. Er is wel tijd, discipline en geduld voor nodig maar dan heb je ook de meeste kans op levenslang profijt en hoef je nooit meer op dieet. Kijk op Advies & Tarief voor meer info. Je kunt me ook altijd mailen als je eerst wat vragen hebt op info@healthyjeltje.com.

img_7451

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *