Pompoensoep met geroosterde groente

Pompoensoep met geroosterde groente

Allereerst….en ik maak hier misschien wel geen vrienden mee, maar pompoenen zijn om op te eten en niet om op je tafel te leggen of naast je voordeur als decoratie, lelijk!! Och, was dat nu nodig? Nah, niet echt natuurlijk, moet je lekker zelf weten, maar ik verbaas me er elk jaar weer over dat die dingen nog steeds overal aan de straat verkocht worden (sorry).

Ik heb een haat-liefde verhouding met pompoenen. Eigenlijk hou ik helemaal niet van de smaak want weeïg, maar toch lopen ze altijd naar me te roepen: Koop me, koop me!! En dat doe ik dan, en dan maak ik pompoenpannenkoekjes, of pompoen cake. Pompoensoep vond ik voorheen echt niet te eten maar sinds ik de pompoen eerst gril in de oven komt de smaak veel meer tot zijn recht. Hieronder het recept!

 • 1 middelgrote pompoen
 • 1 knolselderij
 • 3 winterpenen
 • 3 stengels bleekselderij
 • 10 kleine zoete tomaatjes
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 1 cm verse gember
 • curcuma, peper, zout
 • 2 bouillonblokjes van de Natuurwinkel
 • 3 eetlepels geroosterde sesamolie
 • vlokjes chilipeper

img_6419

Was en Snij de pompoen doormidden en haal de pitten eruit. Snij hem vervolgens in stukken en leg deze op een ovenbakplaat. Schil de knolselderij en snij deze alsmede de winterpeen ook in stukken en leg dit ook op de ovenbakplaat. Zie voor de grootte de foto. Zet de oven aan op ca. 170 graden op de grilstand. Bestrooi de groente met de curcuma, peper, zout en de chilipeper (niet vergeten!) vlokjes. Besprenkel met olijfolie en schuif in de oven. Dit moet je even goed in de gaten houden. De groente mag best lekker kleuren maar moet uiteraard niet zwartblakeren.

Ondertussen snij je de ui en knoflook fijn en pak je een grote (en dan bedoel ik echt GROOT) soeppan. Hierin doe je wat olijfolie en fruit je de ui en de knoflook. Als deze glazig zijn doe je er de gember bij, de bleekselderij en de tomaatjes. Dit roerbak je even mee en vervolgens doe je er ongeveer 1 tot 1,5 liter water bij. Dit steekt niet zo nauw, aan het eind kun je de soep zo dik of dun maken als je zelf wilt. Breng het aan de kook, doe de bouillonblokjes erbij en als de gegrilde groente klaar is (20 minuten?) dan gooi de je stukken groente ook in de soep. Vervolgens laat je het even koken. Ik laat mijn soep nooit heel lang koken, misschien 10/15 minuten, want hoe langer hoe meer vitaminen er verloren gaan. Als ik denk dan de groente niet meer keihard is ga ik er gewoon met de staafmixer door! (pas op voor het opspatten of zorg dat de soep helemaal is afgekoeld). Als laatste roer ik er de geroosterde sesamolie door. Even proeven of er nog wat zout en peper nodig is en kijk of je de dikte goed vindt en hij is klaar. Lekker met geroosterde knapperige pompoenpitten!

img_6405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *