Voedingstekorten: symptomen & oplossingen!

Voedingstekorten: symptomen & oplossingen!

Veel vage klachten kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan voedingsstoffen. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om alle processen die in je lichaam plaatsvinden soepel te laten verlopen. Op zich is gezond eten niet zo ingewikkeld maar toch is het best wel lastig om als leek te bepalen of je elke dag wel voldoende macro- en micronutriënten binnenkrijgt. Daarvoor moet je namelijk wel weten wat dit zijn en waar ze in zitten!

Macro nutriënten zijn: koolhydraten, eiwitten en vetten (vezels en water)

Micro nutriënten zijn: vitaminen, mineralen & sporenelementen.

De volgende klachten komen vaak voor….welke zijn het en wat kun je er aan doen, ik neem er in het kort een paar met je door:

Futloosheid, angstig zijn, hoge bloeddruk, gewichtstoename, een verhoogd cholesterol en wisselende stemmingen kunnen duiden op een tekort aan chroom. Het mineraal Chroom helpt bij de vertering van vetten en koolhydraten, ondersteunt bij de afbraak van insuline. Chroom zou de ontwikkeling van diabetes kunnen helpen voorkomen. Chroom zit veel in groente en fruit en volkoren graanproducten. Als je gevarieerd eet dan loop je echter niet snel kans op een tekort aan chroom.

Ben je vaak (oftewel steeds weer) verkouden, heb je een droge huid en droog haar dan zou je je vitamine C inname kunnen verhogen.  Het is nodig voor je bindweefsel, de opname van ijzer en dus voor een goede weerstand. Ik heb zelf altijd een kilo ascorbinezuur van Jacob Hooy in huis wat ik door de smoothie doe. Het zit met name in rauwe kool, citrusfruit, kiwi’s en bessen.

Heb je problemen met je schildklier dan is het mineraal Selenium belangrijk. Maar voor iedereen is een kleine hoeveelheid Selenium noodzakelijk want het maakt de zware metalen die in ons lichaam terechtkomen minder giftig en al onze cellen hebben het nodig om goed te kunnen functioneren. Het zit in groente en graanproducten.

Heb je veel last van Acne, slecht slapen, tintelingen en ontstekingen dan zou het kunnen dat je een vitamine B12 tekort hebt. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een prettig zenuwstelsel. Alleen dierlijke producten (let op vegetariërs) bevatten B12 of gedroogd zeewier en algen als enige plantaardige bron. Als je een maagverkleining hebt gehad of als je maag het niet kunt omzetten dan heb je extra B12 nodig. Je lichaam kan vitamine B12 opslaan dus je merkt pas na een lange tijd of je een tekort binnenkrijgt vanwege de voorraad in je lichaam.

Als Orthomoleculair voedingsdeskundige kijk ik bij mijn adviezen altijd of ik bestaande klachten kan verminderen door op deze manier bepaalde voeding of supplementen in te zetten. Tegenwoordig zet ik daar ook CBD olie voor in, een product waar ik heel enthousiast over ben. Klik op de foto om hier meer over te lezen. Je kunt ook altijd vrijblijvend een afspraak met me maken hierover.

Vind je het lastig om te bepalen of je dagelijks wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt dan kun je door mij een persoonlijk voedingsadvies laten maken. Dit is geen luxe maar gewoon een goede investering in de toekomst van jou en je geliefden.  Je kunt een voedingsschema op papier krijgen, en als je je daaraan houdt weet je dat je weinig risico loopt op tekorten.

Wil je ook een voedingsadvies kijk dan bij Advies & Tarief of stuur mij een mail… info@healthyjeltje.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *