Collageen uit bouillon

Collageen uit bouillon

Op een bepaalde leeftijd wordt het woord COLLAGEEN ineens heel interessant. Eigenlijk vanaf het moment dat je voor de spiegel met je vingers de huid tussen je oren en je ogen naar achter cq naar boven gaat duwen. (Zo zag het er dus 5 jaar geleden nog uit).

Nu was ik laatst bij Slagerij Van der Borre in Castricum en die sprak mij aan over potjes heel geconcentreerde bouillon, die zij maken en wat heel gezond blijkt te zijn en dus onder andere rijk is aan collageen. Ik hoop niet dat ie dacht, die kan wel wat collageen gebruiken maar ik kreeg 2 smaken mee, runder & kip. De runder is inmiddels op. Met beiden kun je heerlijke jus maken of er een saus mee oppimpen of gewoon zo een hapje nemen.

Hans heeft me helemaal uitgelegd hoe zij deze bouillon prepareren en dat klonk heel indrukwekkend maar voor de details zou ik toch hem even aan zijn slagersjasje trekken.

Je kunt uiteraard ook thuis zelf aan de slag door bot van rund of kip heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel lang (10, 20, 30, 40 of wel 50 uur!!!!) te laten trekken op een laag vuurtje en uiteindelijk laat je de bouillon indikken. Je kunt er ook groente en kruiden bij doen. Als het klaar is en het een tijd in de koelkast heeft gestaan zul je zien dat het een gummy substantie heeft gekregen. Lekker en dus nog goed voor je ook! Maar hoe zit dat?

In botten zitten veel belangrijke mineralen, aminozuren en voedingsstoffen als gelatine en collageen en deze laatste stof draagt (naast huid & haar) bij aan gezond bindweefsel en het slijmvlies in onze darmen.

Dat je moeder je vroeger kippensoep gaf als je ziek was, komt ook hier vandaan en is geen fabeltje! Kippenbouillon helpt om virus infecties te bestrijden en om van verkoudheid af te komen. Bij het koken komt er uit de kippenbotjes Cysteine vrij en dat lijkt op het medicijn acetylcysteine dat wordt gegeven bij bronchitis.

Het collageen in bouillon kan helpen bij ontstekingen in gewrichten, het kan zwellingen laten afnemen. En verder is het dus goed voor je huid en haar waar het mij eigenlijk wel om te doen is.

Ik heb overigen een haat liefde verhouding met het eten van vlees. Diep in mijn hart vind ik het eigenlijk niet kunnen. Ik moet er nl. niet aan denken om mijn teckel op te eten. Dat klinkt bizar maar in sommige landen is het eten van hond net zo normaal als hier koe of kip.

Maar ik wil dit verhaal wel een beetje lekker afsluiten. Vegetariër of niet, deze bouillon van Van der Borre is een goed idee als je je weerstand een beetje op wilt krikken, neem er dan een mooie groentesmoothie bij met een schepje CBD Power Poeder (zie foto), dan ben je vet goed bezig! Beiden super om in je keuken te hebben staat!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *