Lijnzaad koolhydraatarme crackers

Lijnzaad koolhydraatarme crackers.

Lijnzaad koolhydraatarme crackers. Wil je een tijdje je koolhydraten uit brood, crackers, koek etc. verminderen, maak dan eens deze crackers! Ze zijn gemaakt op basis van lijnzaad en andere pitten en zaden. Je kunt een zoete of hartige variant maken door er ofwel gedroogd fijngehakt fruit aan toe te voegen ofwel zongedroogde tomaatjes, olijven en kaas. Wat je wilt! Wat heb je nodig en hoe maak je ze.

  • 70 gram pompoenpitten
  • 70 gram zonnebloempitten
  • 70 gram lijnzaad
  • 50 gram hennepzaad
  • 20 gram amandelmeel
  • 1 gram zout = flinke snuf
  • water
  • evt. rozijnen, zuidvruchten of olijven, zongedroogde tomaatjes, kurkuma, parmezaanse kaas.

Bereiding
Laat het lijnzaad weken in een laagje water. Je zult zien dat ze een slijmerige substantie gaan vormen. Dit zorgt er voor dat de crackers straks goed binden. Eventueel kun je wat psylliumvezel (vlozaad) toevoegen als bindmiddel. Maal 1/3 van de pitten tot meel in je blender of hakmachientje. Meng dit met het lijnzaadprutje en de pitten en zaden die nog heel zijn.  Zorg dat het niet Te nat is. Laat even staan (ong. 5-10 minuten) zodat het water wordt opgenomen. Doe bij de dikker geworden brij nu een snufje zout en amandelmeel. Voeg nu eetlepel voor eetlepel water toe en blijf roeren tot je een dikke substantie hebt die je kan smeren zonder dat het ‘uitloopt’. Voeg nu kruiden en toevoegingen toe naar wens. Denk bij zoet aan kaneel of speculaaskruiden. En bij hartig aan kurkuma en peper en zout.

Smeer de brij uit over een vel bakpapier en bak de crackers bruin op maximaal 100 graden. Het duurt wel even voordat ze goed droog en krokant zijn. Halverwege kun je ze nog even insnijden met een (bot) mes zodat je ze straks goed kunt breken.  Zorg dat ze niet te bruin worden want dan worden ze bitter.

Zelf bak ik deze crackers op de rawfood manier en dat houdt in op 50 graden met de ovendeur op een kier. Dit gaat wel uren duren dus daar moet je wel tijd en zin in hebben. Deze manier is wel gezonder omdat de vetten in noten en zaden er niet beter op worden door verhitting.

Waarom het aan te raden is matig te zijn met koolhydraten zeker als je wilt afslanken en vet wilt verbranden, lees je in dit Blog.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *