Leven met angsten…..en toch cool zijn!

Als ik terugkijk naar vroeger, naar kleine Jelt, dan zie ik een schuw blond meisje voor me die buiten een beetje bij de voortuin stond te treuzelen in de hoop dat er ergens een vriendinnetje naar buiten kwam waar ik mee kon spelen. 

Liever had ik mezelf herinnerd als een soort Pipi langkous die in bomen klom en altijd te laat thuis was voor het eten. Het goede nieuws is dat ik mezelf heb omgetoverd tot een soort Pipi, maar dan wel een nette. 

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Zo’n toffe uitspraak! (note: we hebben het hier wat mij betreft niet over dingen als bungee jumpen en grottensafari’s).

Naast dat ik zo ongeveer overal bang voor was (kidnappers, vliegtuigen die laag overvlogen, de zolder, water, alleen thuis blijven) zat er ook altijd iets van binnen dat wel groots wilde leven. Ik droomde van ontdekt worden als danseres of de vrouw worden van Michael Jackson. En die accelerator in mij heeft ervoor gezorgd dat ik toch wat dromen heb waargemaakt en stappen heb gezet die ik doodeng vond en waar ik heel erg zenuwachtig van werd. En dat doe ik nu nog steeds. Gisteravond nog….

Als je dingen wilt bereiken of simpelweg het leven wilt leven dat je wenst dan zul je angsten MOETEN overwinnen. Anders blijft alles zoals het is. Als jij daar gelukkig mee bent en op je 80ste terug kunt kijken en dan voelt, ja, dit was wel het leven dat ik wilde leven dan is dat goed. Maar, doen alsof je het allemaal wel oké vind omdat je bang bent om het anders te doen is niet goed. 

Je leeft NU.

Als voorbeeld, we blijven uit angst in relaties hangen of bij werkgevers werken die niet meer goed voor ons zijn. Van binnen weten we het wel maar je hebt gewoon geen idee hoe je eruit kunt stappen. En dit zijn natuurlijk dingen die je niet in een week beslist. Bij mij gingen er jaren overheen. In beide gevallen stap je de onzekerheid in en dat is nu net iets wat we niet fijn vinden. Maar in plaats van die toekomst als onzeker te zien, kun je het ook bekijken als een groot leeg vel wat gevuld kan worden met nieuwe dingen, nieuwe kansen…..en dat is leuk!

Als je iets voor jezelf wilt veranderen maak het dan overzichtelijk. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Zorg voor een financieel buffertje, dat geeft rust. Als je erg hangt aan materiële zaken als een comfortabel huis of 3x per jaar op vakantie en daardoor blijft waar je bent. Weet dan dat die dingen je uiteindelijk niet gelukkig maken. Voor mij heeft het goed uitgepakt (het zo zien is ook een keuze) terwijl ik ook echt geen zekerheid had op bijvoorbeeld een eigen huis.  Kijk niet te ver vooruit. Aanzien en status is iets wat je nooit verder brengt. Een rustig hoofd en een invulling van je leven wat bij je past wel. 

Hier wat moedige tips!

  • Wacht niet tot je iets 100% zeker weet, die zekerheid komt namelijk niet;
  • Dat je angst voelt betekent niet dat je iets niet moet doen, dit gevoel hoort erbij;
  • Weet dat je diep van binnen heel goed zelf weet wat jij echt wilt, luister daarnaar;
  • Weet ook dat jij kracht genoeg hebt, denk niet dat alleen een ander het kan.
  • Het is fijn om af en toe feedback te vragen aan mensen om je heen maar iedereen heeft zijn eigen agenda. Uiteindelijk ben JIJ degene die het beste weet wat goed voor jou is. 
  • Creëer een financieel buffer voor jezelf, dat geeft rust;
  • Soms is voor jezelf kiezen, iemand anders kwetsen. Probeer de ander ook te zien en te helpen maar blijf wel bij jezelf. 

Groei is leuk!

Als iets niet helemaal lukt, dan heeft dat misschien een reden. Kijk naar wat er gebeurt!

Als iets wel lukt dan maakt je dat intens gelukkig en creëer je vrijheid om nog meer te ondernemen. 

Moedig zijn zit ook in kleine dingen. Wel op iemand durven afstappen, dat reisje in je eentje boeken, die cursus gaan volgen. En tevreden zijn is mooi, we hoeven niet allemaal de wereld te veroveren. Gelukkig zijn is geen continue staat van zijn, het zit hem in hoe je dingen ziet en ervaart.

Liefs

Jeltje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *