Vitamine D, slik jij al extra?

Vitamine D

Of je nu wel of niet vitaminepillen moet slikken, daar wordt verschillend over gedacht. Maar voor wat betreft Vitamine D is zelfs de Gezondheidsraad er inmiddels achter dat het verstandig is om dit middels een supplement in te nemen. De Gezondheidsraad is het wetenschappelijk adviesorgaan van de Nederlandse regering op het gebied van de volksgezondheid.

Steeds meer mensen brengen hun tijd binnen door en ook niet iedereen eet elke week voldoende vette vis. Kom je Vitamine D tekort dan heb je een verhoogd risico op ontstekingen, osteoporose, periodontale ziekten, hypertensie, psoriasis, Multiple sclerosis, hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker, reumatoïde artritis, spierklachten en darmziekten. Wist je dat je hiermee ook griep kunt voorkomen? Bij een studie onder 400 schoolkinderen tussen 6 en 15 jaar bleek dat de kans op griep 42% lager was bij de kinderen die van december tot maart dagelijks 1200 IU Vitamine D slikte.

Ook al eet je heel gezond, dat zorgt er helaas niet voor dat je er voldoende van binnenkrijgt. Dat komt simpelweg omdat het alleen maar in vette vissoorten zit en in een eidooier. Ons lichaam maakt het voornamelijk (70-90%) zelf aan, wat geweldig is, maar kan dit alleen onder invloed van zonlicht. Zoals we allemaal weten richt de zon niet direct al zijn aandacht op onze kleine landje. Daarbij is de kracht van de zon in de herfst- en wintermaanden niet sterk genoeg en komen we ook minder graag buiten.

Dagelijks heb je ca. 25 mcg nodig en in geval van ouderen boven de 70 jaar en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen het dubbele. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine waarvan men vaak bang is dat deze giftig kunnen zijn. Bij vitamine D is dat niet het geval.

Vitamine D wordt in de darmen het beste opgenomen als er ook wat vet bij zit. Je kunt dus beter kiezen voor een capsule op oliebasis en niet voor een tablet. Een goed Vitamine D Supplement kun je hier bestellen.

Ik adviseer iedereen om ook extra magnesium te slikken. Magnesium speelt een onderdeel bij enorm veel processen in ons lichaam en wordt extra verbruikt wanneer je veel last hebt van stress of veel zoetigheid eet. Let wel goed op als je magnesium koopt want niet elke vorm is goed opneembaar voor je lichaam. Een goed Magnesium Supplement kun je hier bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *