Citroentaart

Citroentaart

Citroentaart, ik ben er dol op maar over het algemeen is taart niet echt gezond dus daar ligt een uitdaging. Hoe kun je taarten maken die heel lekker zijn maar ook nog iets brengen aan voedingsstoffen. Een paar keer per jaar ben ik in Amsterdam met Ans, mijn vriendin en dan gaan we altijd heel truttig koffie drinken bij De Pompadour omdat ze daar ontzettend lekkere gebakjes hebben. Het zit in de 9-straatjes dus ook nog eens heel gezellig. Klik op de foto voor het adres. ae387352-4b41-4f02-ba3d-d9a849434b33

Met deze citroentaart is het goed gelukt om aan de gezonde kant te blijven. Ik heb 2 kleine eetlepels suiker gebruikt, en wat ahornsiroop en dat is dan ook het enige slechte eraan. De bodem is van volkorenmeel wat heel belangrijk is, ga dit dus niet vervangen door witte bloem!!

Persoonlijk ben ik geen suikerhater want daar vind ik het veel te lekker voor maar je moet het met mate gebruiken en zorgen dat je als tegenwicht een overvloed aan gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dan is er volgens mij niets aan het handje! Wat heb je nodig:

Voor de bodem:

225 gram volkorenmeel
100 gram roomboter
1 kleine eetlepel suiker
1 eierdooier
4 eetlepels water

Voor de vulling:

4 biologische eieren
2 eiwitten
1,25 dl creme fraiche (gewoon de vette!!)
75 ml ahornsiroop
1 kleine eetlepel suiker
rasp en sap van 4 biologische citroenen
1 tl maizena
vanillestokje

Doe de oven aan op 180 graden. Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar en maak er een soepel deeg van. Draai er uiteindelijk een bal van en laat die in plastic folie rusten in de koelkast.

Voor de vulling klop je de eieren, eiwitten, creme fraiche, suiker, ahornsiroop met een mixer. Daarna doe je het citroensap, citroenrasp, maizena en het merg van het vanillestokje erbij en mix je dat ook door. Het wordt een heel slappe substantie.

Ondertussen rol je het deeg uit en bekleed je er een ingevette vorm mee. Leg er een vel bakpapier in en een zootje gedroogde bonen. Bak de bodem ongeveer een kwartier met de bonen en daarna nog 5 tot 10 minuten zonder bonen want het deeg moet droog zijn. Die bonen zorgen er trouwens voor dat je bodem mooi plat blijft. Vervolgens laat je de bodem uit de oven even afkoelen en verlaag je de oven naar 120 graden. Schenk op de afgekoelde bodem de vulling en zet de taart terug in de oven om de vulling te laten garen. Dit duurt ook ongeveer een half uur. Ligt een beetje aan of je een grote lage taart of een kleine hoge taart aan het maken bent. Hou het goed in de gaten want het moet een klein beetje blubbie blijven. Daarna de taart af laten koelen en dan is hij klaar om op te eten! SUPERLEKKER!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *