Glycemische lading en Suiker

Ik weet niet of je wel eens gehoord hebt van “Glycemische Lading”, maar nu dus wel. Ik zal even uitleggen wat het precies is. Het heeft namelijk alles te maken met onze bloedsuikerspiegel.

Je bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel suiker (glucose) er in je bloed circuleert. Je lichaam heeft als doel om deze spiegel in balans te houden en is daar dan ook de hele dag zoet mee (leuke woordspeling ūüėČ ! Insuline en Glucagon zijn de stoffen die in actie komen om dit voor elkaar te krijgen.
Als je problemen hebt met je bloedsuikerspiegel, dan merk je dat heel duidelijk.

Te hoog > moe en dorst.

Te laag > wiebelig, sterretjes zien en niet te vergeten de 16:00 dip.
Als wij koolhydraten eten, en het maakt niet uit of dit uit brood, aardappelen, snoep, groente of fruit komt, alles wordt afgebroken tot glucose. Vervolgens kom dit¬†via onze darmen in ons bloed. Nu kun je denken, O! dus het maakt helemaal niet uit of ik nu een bokkepoot of een stronk broccoli eet want het wordt uiteindelijk toch glucose. Maar helaas….hier komt de “Glycemische Lading” de hoek om kijken.
Want… de glycemische lading (noem ik vanaf nu even GL) van een koolhydraat geeft de snelheid aan waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een bepaalde hoeveelheid van¬†iets.¬†¬†Kun je me nog volgen? Hoe hoger de GL, hoe meer insuline de alvleesklier moet aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Hoe lager de GL, dan kan de alvleesklier een beetje relaxen. En nu voel je hem al aankomen. De producten die wij allemaal heel erg lekker vinden hebben een hoge GL en groente uiteraard een lage GL….wie heeft dat verzonnen!!
Een paar voorbeelden… Bladgroente heeft per 100 gram een GL van <1 en¬†een stuk wit stokbrood heeft een GL van 30. Er zit ook een verschil in bereiding bijvoorbeeld 150 gram gekookte aardappelen =¬†GL van 14¬†en 150 gram gebakken aardappelen = GL van 26!
Op internet zijn er tabellen beschikbaar waarin de GL staat van allerlei producten. Je begrijpt dus al dat je vooral producten moet eten met een lage GL.

Eet je namelijk de hele dag door producten met een hoge GL dan loop je het risico dat je alvleesklier insulineresistent wordt (hij kan ‘t allemaal niet meer zo lekker bijhouden omdat jij hem zo aan het werk houdt jaar in jaar uit dag in dag uit met je broodje, koekje, snoepje, glas sap, etc etc!) Als je het heel bont maakt en pech hebt¬†kun je zo suikerziekte (diabetes) ontwikkelen. Als je dat hebt, dan is je alvleesklier er helemaal mee gestopt en maakt dus geen insuline meer aan. Vandaar dat diabetici zelf insuline moeten toedienen.
Nog even over al die verschillende zoetstoffen die wij tegenwoordig gebruiken onder de naam “Gezond” zoals bijvoorbeeld agave, ahornsiroop en graanstroop. De meeste zijn net zo slecht voor je bloedsuikerspiegel als gewone witte suiker. Het enige verschil is dat ze nog wat mineralen bevatten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *