Levend voedsel & ziekten

Levend voedsel & ziekten

Levend voedsel & ziekten. Ik ben in het bezit van een juweeltje. Een boek uit 1944 geschreven door de Deense Dokter Kristine Nolfi.

(Wikipedia) Nolfi richtte het sanatorium Humlegaarden op in het plaatsje Humlebaek. Hier ondergingen duizenden mensen ter genezing en voorkoming van kanker en andere degeneratieve ziekten het levend voedsel-dieet en andere natuurlijke therapieën, zoals zonnebaden, slapen in de buitenlucht, voldoende beweging en ontspanning. Humlegaarden bestaat nog steeds en er worden nog altijd patiënten met kanker behandeld.

Dr. Nolfi ontdekte in 1941 een gezwel in haar rechterborst, wat een kwaadaardige tumor bleek te zijn. Op advies van de Zwitserse arts Bircher Benner paste ze haar voedingspatroon aan. Ze at alleen nog rauwe, onbewerkte voeding. De tumor verdween, slechts littekenweefsel bleef achter. Haar verklaring hiervoor was dat de resterende kankercellen bijeengehouden werden door het bindweefsel.

Collega-artsen zagen dit niet als bewijs voor de werkzaamheid van deze therapie en zetten haar uit haar ambt. Overtuigd van de kracht van levend voedsel bleef ze desondanks haar overtuiging uitdragen.

Als eerste vind ik zo leuk aan dit boekje dat het bewijst dat de zogenaamde Raw food hype oftewel levend voedsel helemaal geen hype is, maar dat al 70 jaar geleden men bekend was met de helende werking van gezonde voeding, namelijk heel veel rauwe groente en fruit.

Volgens Nolfi is de oorzaak van vele ziekten in laatste instantie terug te voeren tot fouten in de voeding, en vergelijkt zij het menselijk lichaam met een uiterst ingenieuze machine, die op de best mogelijke wijze moet worden onderhouden en van brandstof voorzien.

Dr. Birch Benner, omschreef heel mooi. Levensenergie wordt door de zon geleverd met een tussenschakeling van de plant en dat dus de levende plant een belangrijker leverancier van levensenergie en gezondheid moet zijn dan een gekookte plant. Het gaat dus niet enkel om de vitaminen, mineralen en andere fytonutriënten, maar ook zeker om de energietoestanden in de levende plant.

In 1846 werd ontdekt dat bij het eten van verhit voedsel en geraffineerde suiker het gehalte van witte bloedlichaampjes in het bloed enorm stijgt. Dit gebeurd niet bij het eten van rauwe groente en fruit. Conclusie was dat ons organisme dus kennelijk niet ingesteld is op verhit en geraffineerd voedsel.

Zelfs in dit boek werd al gesproken dat sinds 1930 er grote stappen zijn gemaakt bij de behandeling van infectieziekten maar bij de degeneratieziekten (kanker, diabetes, reuma, Ziekte van Alzheimer etc.) is er sprake van een achteruitgang. En dat is volgens mij nog steeds zo. We kunnen mensen met deze ziekten wel enigszins oplappen maar het aantal mensen dat deze ziekten krijgt, stijgt nog steeds wat ook een enorme belasting is voor onze gezondheidszorg. Waarom wordt er in de ziekenhuizen dan niet meer gehamerd op gezonde voeding? Omdat er aan het eten van groente en fruit geen geld wordt verdiend. 

Helemaal over gaan op enkel en alleen rauw voedsel gaat ook mij te ver. Maar op 1 of andere manier kom ik toch steeds weer in aanraking met Rawfood en heb ik het idee dat ik er meer mee moet. Een goed begin is om bij elke maaltijd wat salade in de vorm van rauwe groente en fruit te eten. Dat is al een mega stap in de goede richting voor velen!

Ik wil met dit Blog uiteraard niet beweren dat iedereen die ziek is daar zelf schuld aan heeft en ik wil ook niet beweren dat alles simpelweg met voeding op te lossen is. Maar wel ben ik ervan overtuigd dat voeding een veel grotere rol speelt bij je algehele gezondheid dan menigeen beseft of wil inzien.

Wil je een recept voor een kanker remmende juice, klik dan hier. Vind je het leuk om nog wat te lezen over raw food, klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *