Raw food, wat is het?

Regelmatig zien jullie bij mij Raw food recepten langskomen. Maar wat is Raw food nu precies. Als je het mensen vraagt dan blijven de meesten steken bij rauwe wortels, sla, sushi en figuren in paars met groene gewaden.

Niets is minder waar.  Als eerste betekent overstappen op (zoveel mogelijk) rauw voedsel voor veel mensen een lichamelijke verandering namelijk het krijgen van een betere gezondheid, stralende huid, zacht haar, heldere ogen en geest. Dat is vrij logisch want rawfoodies eten heel veel groente en fruit en dat zorgt in de meeste gevallen al voor een aanzienlijke verbetering van je algehele gesteldheid.

Rawfoodies eten alleen verse rauwe producten zoals groente, fruit, noten, zaden, oliën, en kiemgroenten die niet worden verhit boven de 47,8 graden. Je hoeft niet 100% Rauw te leven om de voordelen ervan te ervaren zelfs door een klein percentage rauw voedsel te eten (wel elke dag!) zul je al verschil merken. Dit kan in de vorm van groente smoothies, sappen en salades. Als je de tijd en aandacht hebt dan kun je in de raw food keuken de heerlijkste gerechten maken zoals lasagne, burrito’s, crackers en taarten.

Wat zijn de voordelen van de Raw food keuken? Ongekookt eten bevat enzymen die dienst doen als katalysator bij de spijsvertering, de werking van het immuunsysteem, het produceren van energie en de hersenactiviteit. Verhitting vernietigt in de meeste gevallen essentiële enzymtypen en verandert de structuren. Uiteindelijk zullen de metabolische processen verstoord worden. Groenten die je wel moet koken zijn bonen, spruiten en aardappelen en in tomaten en wortelen zit een stofje dat beter opneembaar is na verhitting.

Persoonlijk heb ik gemerkt dat naarmate ik meer rauwe voeding ging eten mij de ‘normale’ gekookte maaltijden steeds zwaarder zijn gaan vallen. Ik zit ook veel eerder vol. Je raakt gewend aan het lichte heldere gevoel in je lichaam. Ander bijkomend voordeel is, is dat je je veel bewuster wordt van wat je in je mond stopt, dus je gaat naar verloop van tijd sowiezo steeds gezonder eten.

100% rawfoodies eten helemaal geen dierlijke producten en kunnen zo in de problemen raken met onder andere de B12 vitamine. Ga dan ook niet zelf heel radicaal met dit soort dingen aan de slag, maar verdiep je erin of laat je goed begeleiden. Het eten van lappen vlees is niet nodig, met dagelijks wat zeegroente (algen, spirulina en chlorella) of een biologisch ei kun je al heel wat ondervangen.

Raw food heeft een paar kleine nadelen. Als je veel fruit eet moet je goed je tanden poetsen maar dat moet je met snoep en suiker natuurlijk ook. Veel rauw voedsel reinigt je systeem en dat kan er voor zorgen dat je hypergevoelig wordt voor emoties van jezelf maar ook van de mensen in je omgeving. Je gaat meer open staan zeg maar. Veel mensen die meer raw food gaan eten vallen af maar als je je overdadig tegoed doet aan kilo’s avocado’s (per dag), noten, notenboter dan kom je natuurlijk aan!

Qua keukenapparatuur is een blender en keukenmachine wel noodzakelijk. Een dehydrator wordt ook veel gebruikt. Dat is een droogoven die je gebruikt om je maaltijden te drogen. Ik had zo’n oventje maar heb deze weer verkocht. Op een of andere manier verdween alles wat eruit kwam in de prullenbak. En daarbij kun je ook je gewone oven gebruiken mits op de laagste stand (50 C) met de deur op een kier.

Ik heb een receptenboek van Raw food met lekkere gerechten waar ik binnenkort een leuk recept zal uitkiezen om te maken. Wil je nog meer lezen over de voordelen van “leven voedsel” klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *