Cosmetica, wat smeer jij allemaal op je huid?

Cosmetica, ja, wat smeer jij allemaal op je huid?

Cosmetica, en dan de Organic slash Natuurlijke producten, waarom zou je daarvoor kiezen? Voor mij is heel belangrijk wat ik eet en waar ik mijn lichaam mee voedt, zoveel is wel duidelijk. Maar inmiddels ga ik een stapje verder en dat is dat ik mij ook bewust ben van wat ik op mijn lichaam smeer aan cosmetica. Om je een idee te geven wat ik gebruik aan huidverzorgingsproducten, hier mijn lijstje:

  1. kokosolie als body en gezicht crème of
  2. avocado huidolie
  3. shampoo/douche in 1 zonder vervelende chemische stoffen
  4. tandpasta organic zonder fluor
  5. Deodorant steen

Een deodorant steen maak je nat en smeer je onder je oksels. Het laat op je lichaam een dun onzichtbaar filter van minerale zouten achter dat de bacteriën dood en de groei van nieuwe bacteriën afremt.

Cosmetica, en dan degene zonder allerlei chemische stoffen, waarom is dit nu zo belangrijk? Wel, je huid is het grootste lichaamsorgaan en de toegang tot de binnenkant van je lichaam. Dacht je wellicht dat wat je op je huid smeert aan de oppervlakte blijft, denk dan maar eens aan hoe nicotinepleisters werken. Je plakt op maar een heel klein stukje huid zo’n pleister en de nicotine trekt in je huid en vervolgens komt het in je bloedbaan terecht.

Dit gebeurt dus ook met alle huidverzorgingsproducten die je dagelijks op je huid smeert. Deze producten zitten boordevol chemische stoffen, conserveringsmiddelen, geurstoffen etc. Naast ongezond fabrieksvoedsel zijn dit dus ook toxische stoffen die in je lichaam terecht komen en waar je lichaam weer veel moeite voor moet doen om ze op een veilige manier af te voeren.

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt, ja doei! dit gaat wel erg ver. Maar ik wil het toch als informatie meegeven. Je lichaam is best in staat om zich te ontdoen van stoffen die eigenlijk niet in je lijf thuishoren. Maar hier zit wel een grens aan. Als deze grens bereikt is dan kun je dat merken wanneer je last krijgt van huidaandoeningen zoals huiduitslag, eczeem, allergieën etc. etc. Je lichaam kan de gifstoffen niet meer via de normale weg kwijt (nieren (urine) en zweet) en gooit het er als laatste redmiddel via de huid uit. Helaas is de ene persoon hier gevoeliger voor dan de ander.

Ze zeggen weleens dat wat je op je huid smeert je ook moet kunnen eten. In mijn geval lukt dat bijna. Het enige waar ik mijn huidje mee insmeer is kokosolie vermengd met wat etherische wierookolie of wat avocado huidolie. Heerlijk en lekker goedkoop!

Denk er eens over na en kijk eens in je badkamerkastje wat je allemaal hebt staan aan cosmetica en lees ook hiervan eens de ingrediëntenlijst. Het is lastig om hier nu een simpel lijstje te geven van waar je op moet letten. Maar net als bij voeding ga ik er vaak voor het gemak van uit: hoe langer de lijst hoe slechter het product. Ook de hele dure merken zoals Lancaster, Clinique gaan hierin niet vrijuit. Er is misschien wat meer research gedaan bij de ontwikkeling van duurdere producten, maar ook hier zitten chemische stoffen in.

Wil je een leuk alternatief voor shampoo, klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *