Kraanwater of gefilterd water?

Kraanwater of gefilterd water?

Kraanwater of gefilterd water. De kwaliteit van ons drinkwater is onvoldoende, dit blijkt uit onderzoek in 2013 van het RIVM. Onze waterleidingsbedrijven zorgen voor schoon water en door de overheid wordt het water nog eens streng gecontroleerd, maar toch blijken er in ons kraanwater kleine deeltjes van stoffen te zitten die er niet in horen. Overblijfselen van geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes die in het oppervlaktewater terechtkomen kunnen door de zuiveringsinstallaties niet goed worden verwijderd.

60 procent van het kraanwater komt uit grondwater en de rest uit oppervlaktewater. De reden dat de kwaliteit van het kraanwater vaak onder de maat is komt simpelweg door onze landbouw, rioleringen, industrie en oude bodemverontreinigingen.

Dat ons drinkwater niet 100% schoon is, vormt nog geen gevaar voor de volksgezondheid, tenminste dat zegt men nu.  Maar als je weet wat er nog in ons water dwarrelt dan is een waterfilter misschien toch niet zo’n gek idee.

Vind je het leuk om meer te lezen wat het RIVM doet om te zorgen voor veilig drinkwater, kijk dan eens op hun website, hier.

Waarschijnlijk dacht je net als ik dat ons kraanwater 100% gezuiverd is. Dit is dus niet het geval en ook eigenlijk onmogelijk want dat zou ons drinkwater onbetaalbaar maken. Omdat we maar een klein deel van het water dat uit onze kraan komt opdrinken, is het heel makkelijk om dat water zelf extra te filteren. Het kost weinig moeite en je weet zeker dat je schoon water drinkt. Groot bijkomend voordeel is dat ik door het waterfilter veel meer water drink! Doordat het apparaat in de keuken staat wordt ik er steeds aan herinnerd dat ik moet drinken!

Water filteren kun je op verschillende manieren doen want er zijn verscheidene waterfilters te verkrijgen. Koolstoffilters, keramische filters en osmose- en zuiveringsinstallaties  (heel duur!) op de hoofdleiding van je woning. Een goedkoper alternatief is het AquaVit 5 waterfilter. Mineraal bronwater zoals wij dat kennen in Nederland ontstaat doordat regenwater langzaam door verschillende bodemlagen sijpelt. Hierdoor wordt het gefilterd, en neemt het belangrijke mineralen en sporenelementen op. Simpel gezegd wordt in dit watersysteem de natuur nagebootst.

Een handzaam en goedkoper model voor onderweg is deze Waterman Ionizer, super handig!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *