Paleo, het hoe, wat en waarom

Paleo, het hoe, wat en waarom.

Paleo, het hoe, wat en waarom. Wij leven hier in huis niet volgens de Paleo levensstijl. Ik ben er op zich niet op tegen maar ik vind het zeer omslachtig. Je mag als voorbeeld helemaal geen zuivel en granen eten. In een gezin met opgroeiende kinderen vind ik dat niet verantwoord. Als je geen glutenallergie hebt en niet elke dag een liter melk opdrinkt dan is er wat mij betreft geen reden om granen en zuivel compleet uit je eetpatroon te skippen. Groot voordeel van Paleo is wel dat je enorm veel groente en fruit eet en helemaal geen fabrieksvoedsel! Hieronder beschrijf ik wat Paleo in grote lijnen inhoud.

Paleo is een manier van leven die voortkomt uit onze oertijd. In die tijd stond je niet op met een bak koffie en een boterham met pindakaas. Nee, je trok eerst je berenvel aan, sleepte je vrouw aan haar haren je hol in of uit (dat weet ik ff niet) en je ging jagen! Voordat je überhaupt wat kon eten had je al behoorlijk wat lichaamsbeweging. Er was nog geen Albert Heijn en Jumbo met glutenvrij brood, er waren alleen planten, bomen, beesten en vissen tot je beschikking.

Paleo aanhangers gaan ervan uit dat onze genen nog grotendeels zijn ingesteld op bovengenoemde manier van leven en dat ons lichaam het hier veel beter op doet dan op al het fabrieksvoedsel wat wij nu eten. Sinds de revolutie in de landbouw wat nog niet zo heel lang geleden zijn intrede heeft gedaan (kijk maar in je geschiedenisboek), zijn wij ontzettend veel granen gaan eten.  Ons lichaam is daar niet op gebouwd en heeft zich daar ook nog niet voldoende op kunnen aanpassen. Hier kan ik mij wel in vinden trouwens. Wil je meer lezen over koolhydraten in granen klik dan hier

Het gevolg is dat wij met allerlei degeneratieziekten te maken hebben zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas en auto-immuunziekten. In onze westerse wereld zijn wij bij ziekten meer symptomen aan het bestrijden dan dat we proberen ze te voorkomen middels ons eetgewoonten. Vanuit de Paleo levensstijl wil men liever wel ziekten voorkomen door te eten wat “moeder natuur” ons geeft namelijk:

Groente, fruit, noten, zaden, pitten, vlees, vis en eieren.

Er is dus geen plek voor zuivel, granen, peulvruchten (wat ik wel een beetje gek vindt want dat groeit ook, maar verderop lees je waarom). En uiteraard geen suiker.

Zuivel mag niet want melk is voor babies. Het zou zo zijn dat volwassenen zuivel, waarin lactose en melkeiwitten zitten) niet goed meer kunnen verteren, laat staan als het van een beest komt. Wij drinken geen melk, ik alleen in mijn koffie verkeerd. Maar zure zuivelproducten zoals yoghurt en kwark vind ik een prima en lekkere eiwitbron.

Granen bevatten gluten en deze kunnen onze darmwand irriteren. Als dit te erg wordt dan kunnen er gaatjes in de darmwand ontstaan waardoor er stoffen in ons bloed komen die daar niet horen maar wel her en der in ons lichaam voor ontstekingen kunnen zorgen. Deze ontstekingen zouden de basis kunnen zijn voor het ontstaan van auto-immuunziekten. Volkoren granen bevatten echter ook heel veel goede voedingsstoffen en vezels en als je er in afwisselt, de juiste kiest en er niet teveel van eet passen ze wat mij betreft in een gezond voedingspatroon.

Peulvruchten mogen niet omdat ze allerlei vanuit de plant voor ons schadelijke stoffen bevatten zoals Fytaten, Lectines, Saponinen en specifiek bij soja: foeto-oestrogenen. Je mag ze alleen af en toe eten als je ze van tevoren goed weekt en laat ontkiemen. Sperziebonen en peultjes mogen wel. Ik vind bonen ontzettend smerig dus wat mij betreft prima!

Suiker mag niet omdat het verslavend zou zijn en onze bloedsuikerspiegel ontregelt waardoor je uiteindelijk hypoglykemie of zelfs diabetes kan ontwikkelen. Hier kan ik mij ook in vinden. Een mooie honing van een lokale imker kan wel. Wil je hier meer over lezen klik dan hier.

Bij Paleo, net als bij Raw food pak ik er van mee wat ik leuk en goed vind. Als voorbeeld ga ik nu sporten op een zo goed als lege maag. Ik neem alleen een glaasje groentesmoothie. Voorheen zou ik gedacht hebben dat dat heel ongezond is en dat ik dan na 10 minuten al flauw zou vallen van de honger maar dat is dus niet het geval. Het gaat prima en daarna zorg ik dat ik mijn koolhydraten en eiwitten netjes weer aanvul. Trainen op een nuchtere maag kan er ook voor zorgen dat je eerst vet in plaats van koolhydraten gaat verbranden. Je kunt hier een soort training voor volgen genaamd sportvasten. Hier kun je er meer over lezen. Ik zou je wel aanraden om je voeding goed af te bouwen voordat je hier aan begint en zorgen voor goede begeleiding.

Een heerlijk Paleo gerecht vind je hier.

Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *