Mediterraan dieet, 10 punten om toe te passen!

Mediterraan dieet, 10 punten om toe te passen!

Het Mediterraan dieet is gebaseerd op het eetpatroon van mensen die wonen in Zuid-Europa aan de Middellandse Zee. Het staat al jaren bekend als heel gezond en uit verschillende onderzoeken is dit ook gebleken. Het is natuurlijk een manier van leven waarbij de voeding een grote rol speelt maar ook zeker de omstandigheden eromheen. Zoals ruim te tijd nemen om te eten, weinig stress en genieten van de zon en het contact met vrienden en familie.

Een gezond kenmerk van het mediterraan dieet is bijvoorbeeld het gebruik van weinig zout maar juist veel gezonde kruiden. Verder wordt er veel goede olijfolie gebruik, een ruime variatie van verse groente en fruit, vis en lekker veel (rauwe) noten. Maar nogmaals, ook van de manier van leven van veel Zuid-Europeanen kunnen we wat leren. Echt genieten van eten en niet gedachteloos al starend naar een beeldscherm je maaltijd wegwerken. Veel de (zonnige) buitenlucht in wat bij ons helaas lang niet altijd zo aanlokkelijk en makkelijk is als in Zuid-Italie 😉

Met deze 10 punten kun je het mediterraan dieet in je eigen leven toepassen;

  1. Hier is hij weer…..eet zoveel mogelijk verse groenten, fruit;
  2. Eet minder rood vlees maar kies voor gevogelte en verse vis;
  3. Varieer dagelijks in je gebruik van volwaardige volkoren granen;
  4. Gebruik ruim goede olijfolie, lijnzaadolie en een beetje roomboter;
  5. Snack met mate van gedroogd fruit en rauwe noten (pinda’s zijn geen noten!);
  6. Eet geen fabrieksvoedsel;
  7. Eet qua zuivel alleen wat magere kwark;
  8. Gebruik lekker veel kruiden en veel minder zout;
  9. Drink (alleen bij de maaltijd) een glas goede rode wijn en verder veel zuiver water;
  10. Beperk het gebruik van suiker maar kies met mate voor goede honing.

In een Spaans onderzoek uit 14-9-2015 gepubliceerd in het JAMA Internal Medicine tijdschrift kwam naar voren dat het mediterraan dieet met veel groente, olijfolie en vis (en weinig vlees en melk) de kans op het krijgen van borstkanker kan verlagen tot wel meer da 50%! Wanneer goede olijfolie en groene groenten bij elkaar komen, vormen ze nitrovetzuren die de bloeddruk kunnen verlagen bleek bij een onderzoek bij muizen. De wetenschappers van dit onderzoek denken dat dit ook zo werkt bij mensen.

Hier volgt nog een lekker Mediterraan recept! Pasta met olijfolie, courgette en pancetta voor 4 personen! Pancetta is Italiaans spek wat natuurlijk niet buitengewoon gezond is, maar je gebruikt voor 4 personen maar een klein beetje. Het is wel heel lekker voor de smaak.

Bak een onsje plakjes pancetta uit in een koekenpan en haal ze daarna uit de pan. Bak in het overgebleven vet met een flinke scheut olijfolie een teentje knoflook. Snij vervolgens 2 courgettes (met schil) met een kaasschaaf in plakjes en bak deze mee tot ze een beetje zacht worden. Voeg lekker veel kruiden toe zoals gedroogde peterselie, oregano, tijm, rode en zwarte peper en kurkuma. Rasp wat parmezaanse kaas en bak een pluk hiervan mee met het groentemengsel. Doe hier de kleingesneden pancetta weer bij

Kook vervolgens een goede pasta met een beetje zout beetgaar oftewel “al dente”. Met een goede pasta bedoel ik absoluut geen witte pasta van tarwebloem. Er is genoeg keus in alternatieve pasta zoals in ieder geval volkoren maar dan ook nog bijvoorbeeld spelt of boekweitpasta. Als de pasta gaar is, afgieten en met aanhangend water terug doen in de pan. Overgieten met een mooie olijfolie en serveren met het courgettemengsel en de parmezaanse kaas. Heerlijk!

Wij “Nederlanders” zijn gewend om onze spaghetti of macaroni te laten verdwijnen in een berg (tomaten)saus maar in Italië doen ze dat heel anders. Bijvoorbeeld zoals in dit gerechtje, probeer het eens uit, supersimpel maar erg lekker!

Een leuk kookboek met mediterrane gerechten is dit en nog voor een klein budget ook!1001004010382442

Een ander lekker en mediterraan gerecht is deze groentelasagne. Klik op de foto voor het recept.

IMG_0196

Nog een lekker pasta recept is deze glutenvrije pasta met spinazie en paddestoelen mmmm Klik op de foto voor het recept! IMG_4338

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *