Superfood, ken je deze al?

Superfood, ken je deze al?

Inmiddels zijn we er wel mee bekend en staan er vast wel wat in je keukenkastje. Ik noem er een paar, hennepzaad, chipzaad, gojibessen en moerbeien. Maar een kiwi of avocado is eigenlijk ook een superfood. De volgende superfoods zijn misschien nieuw voor je, maar zeker een keer het proberen waard!

Kefir. Je kunt deze superfood zelf maken met een kefirplantje maar je kunt het ook kant en klaar kopen. Het lijkt op een zuivelproduct maar dat is het dus niet. Het bevat meer eiwitten en minder glucose dan yoghurt maar heeft dezelfde romige substantie en zurige smaak. Het bevat probiotica, je-weet-wel die gezonde bacteriën die je lichaam beschermen en je weerstand verhogen. Wil je weten hoe je Kefir maakt, klik dan hier.

Jicama. Dit is een licht zoete wortel die heel veel inuline bevat. Deze vezel helpt je om een plattere buik te krijgen. Deze wortel bevordert de groei van de goede bacteriën in je darmen. Hij bevat ook nog eens veel Vitamine C. Je kunt hem koken of eten door een salade en hij is verkrijgbaar bij de toko. De smaak is zoetig en vrij neutraal, de textuur lekker knapperig.

Kiemen. Kiemen zijn de babyvariant van een plant en ze bevatten megaveel voedingsstoffen. Als voorbeeld, een broccoliplantje van 3 dagen oud bevat tot 50x meer sulforafaan (sterke antioxidant) dan een volgroeide broccoli. Kiemen worden ook wel kers, sprouts of scheuten genoemd en je kunt er alle kanten mee op. Door de smoothie, salade of op brood! In dit Blog lees je meer over kiemen.

Sprouts

Kelp (kombu). Kelp is een alg, ook wel bruinwier genoemd. Het zit vol met calcium en Vitamine K en jodium. Dus als je bijvoorbeeld geen brood wilt eten dan kom je door dit te eten toch aan voldoende jodium.

Gerst. Gerst kun je heel goed eten in plaats van pasta, rijst of havermout. Het is een graansoort rijk aan aminozuren, vitaminen en lignanen (fyto-oestrogenen die ook in lijnzaad zitten) die mogelijk de ontwikkeling van kanker afremmen. Tevens helpt het bij het verlagen van je cholesterol. Je kunt het kopen bij de natuurwinkel.

Zwarte knoflook. Ik heb ze nog nooit in de winkel zien liggen maar ws. zijn ze te koop bij de toko. Allereerst, van zwarte knoflook ga je niet uit je mond ruiken! Gewone knoflook is ook al enorm gezond maar ik ben er toch nooit zo scheutig mee vanwege de stank. Zwarte knoflook is gezonder dan de witte vanwege de dubbele hoeveelheid antioxidanten, het heeft geen toevoegingen, is laag in vet, rijk aan natuurlijke suikers.

Edelgist. Edelgist wordt in de Raw Food keuken ook wel gebruikt als vervanging van bijvoorbeeld geraspte kaas. Het is rijk aan eiwitten en de B-Vitaminen en het gaat stress tegen. Je kunt er goed boerenkoolchips mee maken. Door stukjes boerenkool in te smeren met je handen met een mengsel van olie en edelgistvlokken en deze dan te drogen in de oven op een 50 graden met de deur op een kier.

PUR YA superkiemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *