13 tips tegen het O zo vervelende Acné

13 tips tegen het O zo vervelende Acné

Onze huid is ons grootste orgaan en geeft goed aan hoe het met onze algehele gezondheid is gesteld. Je kunt je huid van buitenaf goed verzorgen bijvoorbeeld met Aloë Vera maar het belangrijkst is een goede verzorging van binnenuit. Een gezonde huid begint bij een sterk immuunsysteem (weerstand) en dat ontstaat onder andere bij de slijmvliezen in ons maag/darmkanaal. Uit ongezonde darmen kunnen onvoldoende voedingsstoffen opgenomen worden waardoor allerlei lichaamsprocessen vastlopen met als gevolg lichamelijke klachten waaronder huidproblemen zoals Acné.

Acné is een ontzettend vervelende aandoening dat helaas vaak bij jonge mensen voorkomt. Het maakt je hartstikke onzeker en dat kun je op die leeftijd helemaal niet gebruiken. Acné kan (zeker bij jonge jongens) ontstaan bij een te hoge testosteronspiegel. Maar ook problemen met de spijsvertering, een verstoorde insulinehuishouding en het niet goed reageren op zuivel en/of gluten kan acne veroorzaken.

Een verhoogde testosteronspiegel veroorzaakt een overproductie van talg zodat de huidporiën verstop raken en dat worden dan puistjes. Is je bloedsuikerspiegel niet in balans door een verstoorde insulinehuishouding dan krijg je sneller problemen met je huid in de vorm van ontstekingen en infecties.
Met je voeding kun je een hoop doen en uitproberen om een rustigere huid te krijgen. Het is soms een beetje zoeken en volhouden om bepaalde voedingsmiddelen echt te mijden maar bij een goed resultaat is dit het wel waard. Wat kun je doen en waar moet je op letten.

 1. Let op je zuivelinname. Probeer eens een tijd geen koemelkproducten te nemen dus alleen geiten of schapen zuivel. In het uiterste geval kun je proberen een tijd helemaal geen zuivel te nemen. Eet het sowieso niet direct na je avondmaaltijd.
 2. Let op je vetinname. Vermijd zoveel mogelijk geharde vetten, transvetten. Deze zitten in koek, pindakaas, chips, pizza, snacks, donuts etc. etc. Vetten heb je nodig maar kies wel voor de juiste. Zoals ongebrande rauwe noten, 2x per week vette vis, koudgeperste olijfolie over de salade, lijnzaadolie door de smoothie of de kwark. Beperk vette kaas en volle zuivelproducten.
 3. Eet veel groente en fruit. Eet groente in alle kleuren, allemaal zitten ze boordevol met weer andere mooie voedingsstoffen. Eet geen fruit vlak na de maaltijd behalve ananas. Doe het ervoor of een paar uur na de maaltijd. Uitermate geschikt om je groente inname op te schroeven zijn natuurlijk groentesmoothies!
 4. Neem extra GLA (gamma-linoleenzuur). Dit onverzadigde omega-6-vetzuur is heel belangrijk voor de huid en de darmslijmvliezen want het werkt ontstekingsremmend. Je kunt dit innemen via een supplement. Maar zorg wel dat je een goede balans krijgt in je omega 3 en omega 6 inname. Lees hiervoor mijn blog over vetten.
 5. Eet voeding rijk aan vitamine A en slik een supplement voor Vitamine D. (Deze heb ik) Je kunt eventueel bij de huisarts laten meten of je hier een tekort aan hebt. Vitamine A en D zijn belangrijk bij huidproblemen. Ze helpen namelijk bij het vernieuwen van het epitheel (bekleding) van de slijmvliezen in je luchtwegen maar ook in je maag/darmkanaal. Om deze vitaminen goed op te kunnen nemen kun je het beste ook dagelijks lijnzaadolie innemen. Dit is sowieso een heel gezonde olie. Vitamine A zit in biologisch orgaanvlees, roomboter, eieren en vette vis.
 6. Neem extra Zink. Zink is ontstekingsremmend, herstelt je huid en vermindert de omzetting van testosteron in het hormoon DHT wat ervoor zorgt dat er veel talg wordt aangemaakt wat je niet wilt. Zink zit in vis en eieren maar ook in volle graanproducten en peulvruchten. Het is vooral belangrijk bij jonge mannen
 7. Een vitaminesupplement met DHA, EPA en GLA kan ook helpen om Acne te verminderen. Het helpt namelijk de ontstekingen (waar Acne uit voorkomt) te verminderen. GLA kun je hier bestellen. DHA & EPA kun je hier bestellen.
 8. Onze (bij)nieren helpen ons lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen. Bijnieren zijn belangrijke organen en kunnen voor veel klachten zorgen als ze hun werk niet goed kunnen doen. Belangrijk dus om goed voor ze te zorgen. Dit kun je doen door genoeg water te drinken. Voedingsmiddelen die helpen zijn haver, zaden, rauwe noten, zilvervliesrijst, bosbessen, brandnetelthee, kamille. Je bijnieren hebben er ook last van als je veel stress hebt.
 9. Het is slim om voedingsmiddelen te eten met een anti bacteriële werking. Dit helpt om de bacteriën die de acne veroorzaken tegen te werken. Voorbeelden hiervan zijn knoflook, gember en kurkuma. Drink dagelijks een beker gouden melk!IMG_3474
 10. De lever is een belangrijk orgaan voor de huid want het beschermt het lichaam tegen gifstoffen. Tevens heeft het invloed op onze hormoonhuishouding. De lever kun je ondersteunen door veel verschillende soorten biologische  groenten te eten. Zekere bittere groente zijn goed voor de lever.
 11. Drink voldoende (citroen)water en zuiverende brandnetelthee.
 12. Bij acne zul je je huid ook aan de buitenkant goed moeten verzorgen. Belangrijk is om altijd schone handen en nagels te hebben en om zo min mogelijk aan je huid te zitten. Gebruik geen middeltjes tegen puistjes die je bij de drogist kunt kopen. Dit zijn vaak heel agressieve middeltjes die meer kwaad doen dan goed. Gebruik gewoon een gel op basis van Aloë Vera. Aloë Vera werkt ontstekingsremmend en is antimicrobieel. De huid reinigen kun je doen met appelazijn gemengd met water.
  80599268e20fae0bc08ad41dd74a7de8
 13. Stress is ook een veroorzaker van Acné. Hoe dit kan? Zoals je hierboven hebt gelezen maakt je lichaam testosteron aan. Heb je veel stress dan maak je nog meer testosteron aan wat dan wordt omgezet in een vervelendere vorm die sneller verstopping en ontsteking van de talgklieren veroorzaakt. Bij stress maak je ook cortisol aan (stresshormoon) dat het immuunsysteem verzwakt waardoor je lichaam minder goed in staat is om ontstekingen te stoppen en je huid te herstellen.Dussssss relax, laat je niet gekmaken, het uitzicht is halverwege de berg ook mooi, neem jezelf niet te serieus, go with the flow…….zennnnnn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *