Rondje supermarkt!

Rondje supermarkt!

Ik neem jullie mee op een rondje supermarkt en ga je helpen om de juiste keuzes te maken als je gaat boodschappen doen. Wat mij betreft is voeding bedoeld om je lichaam te voorzien van voedingsstoffen maar helaas ligt de supermarkt voor het grootste gedeelte vol met levensmiddelen die weinig goeds doen voor je gezondheid. Een supermarkt kan een ingewikkelde plek zijn waar heerlijke verleidingen op elke meter jouw aandacht proberen te trekken en een beroep doen op je zelfbeheersing.

We gaan op pad…. Loop eerst naar de groente- en fruitafdeling
(die zag je al aankomen he ;-). Er zijn best wat groente die je eventjes in je groentela of fruitschaal kunt bewaren dus zorg dan ook dat je deze koopt want dan heb je altijd iets in huis. Dit soort groente kun je voor van alles gebruiken, smoothies, salades of wokschotels. Wat ik altijd meeneem is bleekselderij, broccoli, rauwe biet, prei, spitskool, courgette en snij- of sperziebonen. Vaak neem ik uit de diepvries nog blokjes biologische spinazie mee. Kies zoveel mogelijk voor biologische groente maar in enkele gevallen maakt het niet uit zoals bij avocado’s, spitskool, broccoli, bananen en kiwi’s. Appels, tomaten, courgette en paprika’s zou ik altijd biologisch nemen! Het verschil zit erin dat sommige groente van zichzelf als stofjes bevatten die ze beschermen waardoor er weinig pesticiden nodig zijn of ze hebben een goede schil zoals avocado en kiwi. Neem ook eens kiemgroenten, dit zijn echte vitaminebommen! Kies liever niet voor blikgroenten- en fruit want daar is vaak veel zout en andere ellende aan toegevoegd. Diepvries is prima!

Kies bij de eieren wel altijd voor de biologische variant want deze bevatten geen schadelijke hormonen en antibiotica.

Wat de granen betreft heeft de supermarkt gelukkig steeds meer keus. Voorheen hadden ze alleen producten met tarwe maar er zijn zoveel meer soorten zoals boekweit, haver, gierst en teff. Voor die laatste 2 zul je waarschijnlijk nog wel naar de natuurwinkel moeten. Volkoren graan is een geweldige bron van energie en heeft veel energieafgevende voedingsstoffen. In volkorenproducten zitten minder additieven en conserveermiddelen die in witmeel wel veel worden gebruikt. Verder bevatten volkorenproducten voedingsvezels die belangrijk zijn voor je spijsvertering. Neem alles waar tarwebloem in zit NIET mee naar huis….dat zal nog lastig worden hahaha!

Nootjes zijn heerlijk bij het borrelen maar dat zijn dan ook helaas weer de nootjes die je NIET moet kopen. Het zijn juist de rauwe verse noten die goed zijn voor je lijf want ze bevatten veel eiwitten. Maarrrrr ze bevatten ook heel veel kilocalorieën dus hou dat in de gaten.

In het schap van de oliën zie je ook door de bomen het bos niet meer, maar de meeste zijn sowieso wel goed voor je. Kies wel voor een koudgeperste olie. Bovenaan mijn lijstje staat altijd lijnzaadolie en olijfolie. Maar een lekkere walnootolie is ook heel fijn! Verder gebruik ik als vet roomboter en kokosolie met mate. Dit is echt alles wat je nodig hebt dus laat alle “handige” spuitflessen, kuipjes margarine, light boter etc. etc. lekker in het schap liggen want dit zijn allemaal in de fabriek in elkaar geknutselde producten die ronduit slecht voor je zijn. Koudgeperste oliën moet je niet verhitten want dan veranderen ze van gezond in ongezond. Simpele olijfolie mag je wel gebruiken om iets in te bakken maar let er wel op dat het niet te heet wordt. Gebruik als azijn het liefst appelazijn of rijstazijn.

En dan komen we ook nog langs de smaakmakers…de zakjes, pakjes, flesjes en blokjes! Gebruik het liefst gewoon losse kruiden (potjes) en geen samengestelde producten want daar stoppen ze meestal smaakversterkers  in. Andere benamingen hiervoor zijn E621, mononatriumglutamaat (E622), ve-tsin, MSG, natriumosinaat, E210 en E219 dus laat je niet foppen!  Ik ben zelf fan van Kurkuma. Buiten dat het retegezond is, is het ook echt een heerlijke smaakmaker en ik gooi het dan ook overal in.

Het zuivelschap, heel groot en met volop keus. Maar let op, koop geen 0% vet of lichtproducten en dan valt het grootste gedeelte al af. Kies voor alleen de pure producten dus niet met een smaakje maar voeg dat liever later zelf toe dmv een klodder jam, wat honing of vers fruit. Goede keuzes zijn halfvolle yoghurt (geen magere), magere kwark, cottage cheese en geitenkaas. Zuivel bevat veel goed eiwitten maar zachte kaassoorten zijn ook rijk aan de minder goede vetten en bevatten ook vaak kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Wil je melk drinken, neem dan in ieder geval verse melk en niet de houdbare soort en wissel eens af met rijstemelk. Dit lijkt qua smaak het meest op gewone melk…tenminste dat vind ik dan..

Suiker! Maak het je qua suiker niet te ingewikkeld. Suiker heb je nodig maar niet in de mate waarin wij het nemen. Zoek je een middel om zelf iets te zoeten beperk je dan tot een goede honingahornsiroop of gedroogd fruit (rozijntjes). Yaconsiroop is super en ook nog wel gezond te noemen maar is helaas heel duur en alleen in de betere natuurwinkels te koop of via internet. Goede stevia kan ook maar die zie je niet in de buurtsuper en ik vind het persoonlijk ook niet lekker.

Vlees, vis en kip. Ik ben niet vegetarisch en vind een beetje vlees, vis en kip lekker en ook gezond maar het hoeft echt niet elke dag. Vleeswaren zoals alle soorten worst en ham zijn slecht voor je want zwaar bewerkt. Kijk maar eens op de ingredientenlijst. Vlees koop ik altijd biologisch want qua prijs is dat (voor ons) prima te doen. Bij kip kies ik voor 2-sterren scharrelkip. Het liefst zou ik ook hier voor biologisch kiezen maar helaas erg duur. Bij vis let ik op een keurmerk en ik zal geen tilapia of pangasiusfilet nemen, daar heb ik teveel enge dingen over gelezen. Wil je meer info over vis en tips kijk dan eens op deze site van viswijzer.

Ben je nog niet zo ervaren in het lezen van etiketten? Hier een paar tips. Het ingrediënt wat als eerste wordt vermeld, daar zit ook het meeste van in. Veel ongezonde toevoegingen in producten worden in verband gebracht met gezondheidsklachten als hoofdpijn, astma, allergieën en darmklachten dus let daar op.

Slechte conserveermiddelen zijn BHA E320 en BHT E321, goede conserveermiddelen zijn E300 citroenzuur en E304 ascorbinezuur.

Aluin en Aluminium zit vaak in potjes zuur of in bakpoeder, niet goed dus niet nemen.

Nitriet E249 en E252 zit vaak in vleeswaren en ander bewerkt vlees zoals knakworst. Dit kan in je lichaam worden omgezet door kankerverwekkende nitrosamines.

Nou ja, dit Blog kan natuurlijk eindeloos doorgaan want over elk product valt wel iets te vertellen. Maar hopelijk kun je met deze informatie al wat betere keuzes maken!

Succes en graag gedaan!

 

Bulk 10-daagse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *