Cookies met maar 4 ingrediënten

Cookies met maar 4 ingrediënten.

Deze cookies heb je in een handomdraai gemaakt en het rottigste of fijnste werk (hou je van vieze handen?!?!) kun je door je kind laten doen want die vinden koekjes bakken natuurlijk het leukste wat er is. Deze koekjes zijn niet per definitie heel gezond maar ze zijn ook niet heel slecht want er zitten uiteraard geen rare dingen in.

Ik vond het leuk om mijn ingrediënten eens te vergelijken met een ander simpel koekje dat je in de winkel kunt kopen. De San Francisco biscuits van Verkade…wie kent ze niet! Allereerst, wat zit er in mijn zelfgemaakte koekjes:

 1. roomboter
 2. volkoren speltmeel
 3. havermeel
 4. bruine basterdsuiker

En wat zit er in een San Francisco biscuit van Verkade:

 1. Tarwebloem
 2. suiker
 3. palmolie
 4. rijsmiddelen (Natrium-, ammoniumcarbonaten en dinatriumdifosfaat
 5. lactose
 6. melkeiwitten
 7. volle melkpoeder
 8. zout
 9. aroma

Nou, hier hoef ik niet heel ingewikkeld over te doen toch? Allereerst is het beter om een volkorenmeel te gebruiken want daar zitten nog voedingsstoffen in en waarom palmolie? Roomboter is gezonder en veel lekkerder!

Om deze zelfgemaakte cookies te bakken het je het volgende aan hoeveelheden nodig. 80 gram roomboter, 100 gram volkoren speltmeel, 75 gram havermeel en 50 gram bruine suiker. Eventueel een paar lepeltjes melk om een mooie deegbal te vormen. Verwarm intussen de oven voor op 160 Graden.

Doe de roomboter samen met het meel in een kom en kneed het goed door elkaar. Dus wel eerst goed je handen wassen of die van je kind. Voeg daarna de bruine suiker toe. Als laatste voorzichtig wat melk want pas op dat het niet te nat wordt want dat is echt niet de bedoeling. Mocht het fout gaan, voeg dan gewoon wat extra meel toe. Geen paniek, no problem!

Als je een deegroller (of glazen fles) hebt, leg het deeg dan op een stuk bakpapier en leg er wat plasticfolie overheen. Zo kun je er gemakkelijk een plak van rollen. Steek met een vormpje of beker rondjes uit het deeg. Van het deeg wat je over hebt rol je weer een bal en wederom platrollen met de deegroller, zo kun je nog wat koekjes uitsteken. Met het deeg dat je dan nog over hebt kun je je nog even uitleven met het maken van een poppetje, drol of whatever je leuk vindt.

Afbakken in de oven voor ongeveer 20 minuten tot een half uurtje en je hebt lekker cookies zonder enge dingen. Al zeg ik het zelf, ik vind ze perfect geworden!

Cookies

BF-banner-wheytella-header

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *