Eieren, hoeveel eet jij er per week?

Eieren, hoeveel eet jij er per week?

Ik kom uit het tijdperk dat er gezegd werd dat je niet teveel eieren mag eten vanwege dat je daar een heel hoog (slecht) cholesterolgehalte van in je bloed krijgt. Maar een paar jaar geleden kwam ik een recept voor een notencake tegen van iemand die dan weer zegt dat je geen brood mag eten en in die cake werden zo, ik weet niet hoeveel eieren gedaan. Verwarring alom!

What about the Egg! Om te beginnen, eitjes zijn lekker!! Maar zijn ze ook gezond? Yep! Eieren bevatten veel Vitamine B12, een heel belangrijke vitamine voor vegetariërs want die krijgen hier heel snel tekort van binnen doordat ze geen vlees eten. Verder zit er in Ei vitamine A, D, B en een beetje jodium. Eieren bevatten eiwitten die weer bestaan uit aminozuren. Van deze aminozuren zijn er 9 van de 18 aminozuren essentieel voor je lichaam en een ei bevat al deze 9 stuks, heb je ze in 1 klap binnen!

Nog steeds zijn veel mensen bang dat je van het eten van veel eieren een hartkwaal krijgt. Maar uit een onderzoek uit 2006 blijkt dat dit niet het geval is, klik hier voor de link naar het onderzoek. Er is geen bewezen verband tussen het eten van eieren en het krijgen van een hartkwaal. In eigeel zit veel cholesterol, dat klopt. Maar de vraag tegenwoordig is of je nu direct van dat cholesterol verstopte aderen krijgt of dat je aderwand al beschadigd is door laaggradige ontstekingen in je lichaam en dat aan die beschadigde aderen gemakkelijk cholesterol blijft plakken. Wie is de boosdoener?

En hoe zit het met salmonella. Persoonlijk ben ik nog altijd bang voor een rauw ei. Als ik mijn eitje met een mes stuksla, spoel ik vervolgens mijn mes af met gekookt water. Beetje overdreven want uiteraard is maar af en toe een ei besmet…..maar toch!

Geregeld maak ik voor mezelf een eitje klaar als avondeten als de rest van La Familia aan een bord dampende pasta zit. En nee, dat is niet zielig want ik geef niet zoveel om borden pasta.. Vanavond heb ik een bakje gemengde paddestoelen gebakken in wat roomboter met verse peterselie en kurkuma. 2 biologische eitjes erbij gedaan en het lijkt niet veel maar ik zit daar toch altijd behoorlijk vol van! En superlekker! Een ander heerlijk gerecht met ei is deze frittata. Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Gewoon tussendoor een gekookt eitje eten kan helpen als je erge honger hebt. Heb je een lekkere  soep gemaakt, breek er dan eens een eitje in als de soep bijna klaar is en van de kook af is!

frittata

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *