Chocolade repen maken!

Chocolade repen maken!

Het is zo leuk om zelf chocolade repen te maken! Heb je het al eens geprobeerd? Makkelijk, snel en heerlijk… In deze chocolade repen gebruik ik rauwe cacaopoeder en cacaonibs. Om cacaopoeder te maken wordt de cacaoboon onder hoge druk uitgeperst waardoor er cacaopoeder en cacaoboter ontstaat. Normaal gesproken wordt dit cacaopoeder geroosterd maar dit is bij rauwe cacaopoeder dus niet het geval.

Daardoor bevat rauwe cacao meer voedingsstoffen zoals antioxidanten, magnesium, ijzer, zink en chroom maar ook omega 6-vetzuren en diverse vitamines. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen met een stimulerende werking.

IMG_0413

Maar hoe maak je deze chocolade repen? Wel moet je eerst de volgende spullen in huis halen:

 • rauwe cacao
 • gemengde rauwe noten
 • gedroogde ongezoete cranberries
 • hennepzaad gepeld
 • bijenpollen
 • rauw cacaonibs (mijn spellingscontrole maakt er steeds cacaobibs van…wat zou dat zijn?)
 • cacaoboter
 • kokosboter
 • honing of agavesiroop
 • kaneel, snufje zout
 • eventueel mesquitepoeder

Smelt in een steelpannetje op heeeeeeeeel laag vuur (of au bain marie) een stuk cacaoboter (ca. 2 eetlepels) en doe daarbij 1 eetlepel kokosboter (olie). Doe in een schaal vervolgens de fijngehakte nootjes, de cranberry’s, hennepzaad, cacaobibs..eh nibs, bijenpollen en meng dit door elkaar. Eigenlijk kun je erdoorheen doen wat jij lekker vindt aan noten, zaden, zuidvruchten etc. Als de boters gesmolten zijn doe je er 2 eetlepels cacaopoeder, wat kaneel en 1 eetlepel mesquitepoeder bij. Dit heel erg goed doorroeren. Het mesquitepoeder geeft er een beetje een zoete karamelsmaak aan, heel lekker maar niet perse nodig.

Vervolgens knijp je er naar wens honing en of agavesiroop bij (uiteraard liefst niet te veel) en hier ook weer zorgen dat dit goed oplost. Dat is echt heel belangrijk anders krijg je namelijk geen mooie repen! Nu schenk je het botermengsel over het notenmengsel en meng je ook dit weer goed door elkaar. Schep het nu in een vorm of vormpjes naar wens en zet het in de vriezer. Als het hard geworden is kun je de chocola verder bewaren in de koelkast als het daar de kans voor krijgt! Je kunt er eigenlijk in verwerken wat je lekker vindt. Pistachenootjes, zaden, pitten, andere gedroogde zuidvruchten, kokos etc. ! Let op: er zitten gewoon suikers in en heel veel kilocalorieën alleen geen rare toevoegingen. Plus het vult meer dan een gewoon stuk chocola dus je zult je er (hoop ik) niet misselijk aan eten.

chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *