Wortel Appel Crumble

Eiwitrepen

Wortel Appel Crumble

Het is altijd een sport van mij om van traditionele gerechten een gezonde variant te maken. Zo is er bijvoorbeeld de spaghetti zonder spaghetti (klik hier) en nu heb ik vandaag een lekkere Wortel Appel Crumble gemaakt.

Een crumble is eigenlijk een bak zoete vruchten zoals appel, rode bosvruchten of zelfs rabarber met daarover heen een mengsel van bloem, boter en suiker gekrummeld en dat zet je dan in de oven. Heerlijk natuurlijk maar die laag witte bloem, boter en suiker maakt het nou net heel ongezond. Maar dat kan dus best anders, let maar eens op!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik heb 3 appeltjes geschild en in stukjes gesneden, daarbij 50 gram rozijnen en 2 fijngeraspte winterpenen opgebakken in een koekenpan in een klein beetje roomboter.

Vervolgens heb ik voor de crumble 50 gram havermout, 50 gram grof geraspte kokos en 100 gram speltmeel (dus niet bloem) gemengd in een kom met 70 gram in stukjes gesneden koude roomboter en 10 gram zachte bruine suiker. Dit meng je met je handen tot een kruimeldeeg!

Ter vergelijk voor een standaard crumble-deeg heb je nodig: 150 g witte bloem, 150 g boter in stukjes, 150 g suiker. 

Waarom is dat geen goede keus? Witte bloem en suiker plegen een mega aanslag op je bloedsuikerspiegel. In bloem zitten geen vezels meer dus de koolhydraten die daarin zitten en in de suiker worden razendsnel afgebroken en in je bloedbaan geduwd. Een te hoge bloedsuikerspiegel is zeer ongezond. Ik gebruik maar 10 gram suiker in plaats van 150 gram want in het fruit zit al meer dan voldoende om het gerecht zoet te laten smaken. In de havermout en het speltmeel zitten wel nog heel veel vezels.

Doe het vruchtenmengsel in een ingevette ovenschaal en strooi er nog wat blauwe bessen overheen. Die kun je beter niet meebakken want daar zijn ze veel te zacht voor. Strooi vervolgens het crumble eroverheen en zet het ca. 30 minuten in de oven. Misschien tussendoor een keertje het crumble laagje even door husselen!

Echt zo lekker dit, vooral warm en dan doen we er ook een beetje spuitslagroom bij mmmmmmm!

IMG_1375

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *