Slapie doen, gezondheid & overgewicht

Slapie doen, gezondheid & overgewicht.

Ik zal het maar meteen zeggen, in de winter lig ik ‘t liefst ‘s avonds om 21:00 in bed maar 20:30 vind ik ook niet erg. Hier worden in mijn omgeving graag grapjes over gemaakt. Meestal zeg ik dat ik dan heus nog niet ga slapen, maar een boek lees of zo. Toen ik anderhalf jaar geleden in een Hotel ging werken en avonddiensten moest gaan draaien maakte ik mij dan ook wel een beetje zorgen of dat goed zou gaan. Gek genoeg vind ik de avonddiensten nu juist heel prettig!

Ik ga dan misschien wel heel vroeg slapen maar ik sta ook weer vroeg op, zonder problemen en met een bijzonder goed humeur! Het schijnt heel gezond te zijn om genoeg te slapen en het is dus ook heel goed voor je lijn. Je lichaam zelf heeft het tijdens jouw slaap trouwens razend druk! Huidcellen worden aangemaakt, resten ontstaan tijdens de stofwisseling worden opgeruimd en je bloed zit in de nacht vol met TNF (tumornecrosefactor). Dit is een eiwit dat kankercellen opruimt.

Wat gebeurt er in je lichaam als je niet voldoende slaapt:

  • Je weerstand vermindert en je hebt meer kans op infectieziekten;
  • Slaapgebrek versnelt veroudering;
  • Slaapgebrek heeft een negatieve invloed op genen die zorgen voor je biologische klok, metabolisme, ontstekingsprocessen en oxidatieve stress;
  • Je maakt minder melatonine aan, daarover straks meer.

Als je ouder wordt maak je minder melatonine aan, wat een waardevol groeihormoon is. Het beschermt je organen en weefsels. Het helpt tegen een hoge bloeddruk en bevordert herstel van DNA-schade. Echter door alle schermen waar we de laatste jaren zoveel op kijken, het zogenaamde blauwe licht, is het voor velen nog moeilijke om in slaap te komen.

Er is een duidelijk verband gevonden tussen slecht en kort slapen en overgewicht (buikvet), (25% meer kans hierop!).

Hoe zit dat precies? Per uur dat je minder slaapt, produceert je lichaam 5% meer van het eetlustopwekkende Ghreline en 5% minder van het eetlustremmende Leptine. Je krijgt dus meer trek! In een test bij een aantal gezonde jonge mannen kwamen zij al in een voorstadium van diabetes terecht nadat zij slechts 1 week lang maar 4 uur per nacht mochten slapen! Zij hadden in die week veel meer trek in suikerrijke snacks. EN nog zoiets, hoe langer je op de bank blijft hangen, hoe meer zin je krijgt om te gaan snaaien!

Wat kun je nu het beste doen om te profiteren van alles wat er gebeurd tijdens je slaap:

  1. Ga eerder naar bed, probeer te slapen van 22:00 tot 07:00.
  2. Zorg voor een koele donkere slaapkamer en drink in de avond geen koffie, thee of alcohol.
  3. Heb je last van slapeloosheid, slik dan een uur voordat je naar bed gaat 0,25 tot 0,5 mg melatonine.
  4. Doe als je ‘s nachts moet plassen niet het licht aan (succes!) en neem ook niet je telefoon mee. Zodra je het licht aan doet, stopt direct de melotonineproductie.

Al deze informatie heb ik gehaald uit onderstaand boek. Check je Houdbaarheid, geschreven door Pim Christiaans en Hanny Roskamp. Het is een heel leuk boek vol met tips over hoe je zo gezond en slim mogelijk oud kunt worden of heel lang jong kunt blijven. Als je het ook wilt lezen dan kun je het bestellen door op de foto te klikken!

9200000052067914

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *