Natuurlijk Aroma

Natuurlijk Aroma

Laatst postte ik een post op Facebook over pakjes drinken die mijn inziens een goede keus waren voor je kleine spruit om mee te nemen naar school, de sportclub, opa & oma of het strand. Het gaat om Dubbelfris Free en dit bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • water
  • vruchtensap uit sapconcentraat
  • natuurlijk aroma
  • koolzuur

Nu liep ik dus laatst de avond 4-daagse met Liselot, die van de Sushi in a Bowl en Liselot zei dat ze een aflevering had gezien van Keuringsdienst van Waarde dat ging over “Natuurlijk Aroma” en dat dat “Natuurlijk” er allesbehalve ‘Natuurlijk” uit zag. Het werd een beetje een ingewikkeld verhaal met buisjes en gist, waar ook Liselot niet helemaal uit kwam (sorry Liselot ;-)) dus daar moest ik uiteraard het fijne van weten….

Kort gezegd kun je zeggen dat “Natuurlijk Aroma” ontstaat uit Genetisch Gemodificeerde Gisten Die Smaakjes Kunnen Kakken.

Dit zal ik even uitleggen, dan hoef je niet zelf de hele uitzending te kijken, maar het kan wel, zie onderaan dit blog.

Neem bijvoorbeeld Vanille. De Vanille Orchidee, wat een plant is, produceert vanille. Wat ze nu doen is, ze halen het DNA uit deze Vanille Orchidee en stoppen dat in een laboratorium in een reageerbuisje in een beetje gist. Gewoon gist dat de bakker ook gebruikt. Dat schudden en verwarmen ze en vervolgens laten ze het zich vermenigvuldigen door suiker toe te voegen.

Uiteindelijk gaat dit gist dan Vanille produceren! En zo doen ze dat dus met elke smaak die je maar kunt bedenken. Grote kans dat er in de aardbeienyoghurt die jij vanmorgen at nog geen halve aardbei zat maar gewoon aardbeiensmaak kakkende gist!

Ze mogen dit toch de naam “Natuurlijk” geven omdat het eindproduct “natuurlijk” is. Eerlijk gezegd kan ik niets zinnigs zeggen of dit natuurlijk aroma schadelijk voor ons is want scheikundig gezien is de hierboven genoemde vanille uit gist exact hetzelfde als de vanille uit de Vanille Orchidee. Maar toch neem ik het in het vervolg liever niet en dat gaat nog knap lastig worden want het zit zo ongeveer overal in!

Ik denk dat het probleem is dat wij consumenten het hele jaar door over elk soort voedingsmiddel de beschikking willen hebben en dan zit er niets anders op dan dat de industrie allerlei kunstgrepen moet uithalen om aan onze eisen te voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *