Magnesium, moet je dat extra slikken?

Magnesium, is het echt nodig om extra te slikken?

In principe krijgen we aardig wat magnesium binnen via onze voeding, maar we verbruiken ook een hele hoop. Daarbij zijn niet alle vormen van magnesium goed door ons lichaam op te nemen. Heb je soms last hebt van bibberende benen, vermoeidheid, een laag libido en een bokchagrijnig humeur, dan moet je misschien toch maar even verder lezen.

In ons lichaam vinden continu allerlei chemische reacties plaats in onze cellen en bij meer dan 300 hiervan speelt Magnesium een grote rol. Verder helpt Magnesium bij het volgende:
-Speelt zeer grote rol bij de spijsvertering
-Geheugen en concentratievermogen
-Beschermen tegen stress, (stress is een Magnesiumslurper!)
-Sterke spieren (je hartspier!)
-Hulp bij diabetes, het zorgt ervoor dat de cellen gevoeliger worden voor insuline
-Voor intensieve sporters. Zij verbruiken meer Adenosine-tri-fosfaat (ATP) waarbij voor de aanmaak Magnesium betrokken is.

Door ons voedingspatroon kunnen wij met een Magnesiumtekort te maken krijgen. Zeker als je veel koolhydraten (brood, rijst, pasta etc.) eet, verbruik je er veel van. Gemiddeld hebben wij per dag 300 milligram Magnesium nodig, mannen iets meer dan vrouwen.

Producten die rijk aan Magnesium zijn:
-Rauwe cacao
-Gedroogd fruit
-Volkoren granen
-Soja
-Groente en fruit
-Noten en zaden
Klachten die ook kunnen wijzen op een magnesiumtekort zijn spierkrampen, een onrustig gevoel, vermoeidheid en zelfs migraine aanvallen.
Natuurlijk kun je het beste Magnesium binnen krijgen door  gevarieerde gezonde voeding maar soms lukt dit niet en dan is een supplement aan te raden. Let er dan goed op dat je te maken hebt met een vorm die eindigt op Citraat, Glycanaat, Chloride, Lactaat of Malaat. (Let op het etiket!) Magnesiumoxide is niet aan te raden want slecht opneembaar en zorgt voor diarree.  Stearaat en Carbonaat werken niet en Glutamaat en Aspartaat zijn giftige vormen. Let hier dus op! Magnesium bisglycinaat wordt van alle vormen het beste opgenomen en gebruikt door het lichaam. Je kunt ook Magnesiumolie gebruiken, dit wordt goed opgenomen door je huid. Ik poets er zelf mijn tanden mee (sterk tandvlees). Magnesiumolie kun je hier bestellen.

Vaak worden er pillen verkocht met zowel Magnesium als Calcium erin. Deze 2 kunnen elkaar tegenwerken maar hebben elkaar ook nodig voor ieders goede werking. Een hoge Calciuminname moet samen gaan met een hoge Magnesiuminname, in de verhouding 1:2 anders raakt de voorraad Magnesium uitgeput.  Uit studies is gebleken dat Calcium alleen de opname van Magnesium verhindert als er ook Fosfor in het spel is.
Helaas zit fosfor in veel voedingsmiddelen dus neem je Magnesiumsupplement niet in tijdens het eten. Heb je een tekort aan Calcium, neem dan een combinatie van zowel Magnesium als Calcium als supplement.  Krijg je voldoende Calcium binnen doordat je bijvoorbeeld veel zuivel eet en heb je geen calciumtekort maar wel een magnesiumtekort, slik dan een supplement met alleen Magnesium. Je ziet, het luistert allemaal nauw dus informeer jezelf goed voordat je supplementen gaat slikken. Denk je serieus te maken te hebben met een tekort, laat dit dan checken door je huisarts!

In mijn praktijk adviseer ik deze van Orthica, maar deze variant is ook erg goed. Wil je graag een voedingsadvies op maat klik dan op Advies & Tarief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *