Suiker

SUIKER

Zullen we het vandaag eens over suiker(s) hebben?!

Een hele tijd geleden viel ik ook nog in de suikervalkuil maar dat is verleden tijd. In mijn Rawfood tijd spoot ik nog heerlijk rond met mijn fles agavesiroop in de veronderstelling dat dat super gezond was. En lekker dat die rawfoodrepen en taarten waren!!!

Ik zal maar beginnen met de conclusie. Suiker is niet goed voor je maar je mag er best een beetje van en het maakt geen bal uit of je nu honing, agave, witte tafelsuiker, rijststroop of ahornsiroop gebruikt. Het enige verschil is dat sommige soorten een ietsiepietsie hoeveelheid aan vitaminen/mineralen bevat. Maar als het je daarom te doen is, neem dan beter een stengel bleekselderij.

Alle soorten suikers bestaan uit glucose, fructose en/of een combinatie daarvan.

Glucose verbruik je op (mits je er niet teveel van eet en goed beweegt), verder sla je een deel op in je lever en je spieren en de rest wordt opgeslagen als vet (even kort door de bocht genomen)

Fructose kan alleen verwerkt worden door de lever en wordt pas aangesproken als er geen glucose voorhanden is. Eet je veel suiker of witmeelproducten dan is er altijd een voorraadje aan glucose om te gebruiken en is de fructose niet nodig als brandstof en wordt dus direct door de lever omgezet in vet (dikke pens cq vetrollen) (even kort door de bocht genomen).

Het verraderlijke is dat fructose een “natuurlijke” vruchtensuiker is en mensen bij het woord “natuurlijk”  denken dat het gezond is en dat is het dus juist niet. Vandaar dat vruchtensappen zo slecht zijn want dat drink je gemakkelijk weg en zit barstensvol fructose. Ook gedroogd fruit, lijkt zo gezond om weg te knabbelen maar je krijgt er uiteindelijk een “dronken” lever van. Het is een enorme belasting voor je lever en die heeft echt wel wat anders te doen.

Maar of je dus witte suiker, bruine suiker, agave (pure fructose!!!!), honing, kokosbloesemsuiker of whatever voor zoetmiddel gebruikt het is allemaal slechter dan slecht als je er teveel van eet. Dat geldt ook voor Stevia want de stevia die in de winkel wordt verkocht is een chemisch aftreksel van een plantje en dus ook slecht daarbij is het helemaal niet lekker.

Ja, tis niet anders!

Of je wel of niet verslaafd kunt raken aan suiker, daar zijn de meningen over verdeeld. Ikzelf ervaar zeker dat hoe vaker ik het eet, hoe meer behoefte ik eraan heb en het dus automatisch steeds meer ga eten en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Ben jij “verslaafd” aan suiker en wil je daarvan af, dan kun je met mij een afspraak maken. Klik op Advies & Tarief voor meer info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *