Pompoen Cake met roomkaas frosting

Pompoen Cake met roomkaas frosting

Pompoen Cake met roomkaas frosting. Nou hè hè, na 4 soorten baksels is er eindelijk wat gelukt. Als ik iets bak zoals cake of koekjes wil ik eigenlijk dat het heel gezond wordt. Dus liever niet met een vorm van suiker en ook niet teveel vet. Alleen dat gaat gewoon niet goed samen, tenminste dat vind ik. Het is niet zo dat het allemaal niet te eten is, maar als ik trek heb in iets heel lekkers dan neem ik geen genoegen met “het is weg te krijgen” en laat ik het baksel dus links liggen of ik splits het iemand anders in zijn maag!

Bij deze pompoen cake heb ik dus wel (kokosbloesem)suiker en roomboter gebruikt. Kokosbloesemsuiker heeft een Glycemische Index van 35 ten opzichte van witte suiker met 65. Hoe lager hoe beter maar het blijft wel gewoon suiker. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn blog over Glycemische lading en suiker.

Wat heb je nodig voor deze overheerlijke pompoen cake:

 • 300 gram gekookte pompoen met schil
 • 100 gram roomboter
 • 3 biologische eieren
 • 50 gram kokosolie
 • 200 gram volkoren speltmeel
 • 1 grote eetlepel speculaaskruiden
 • 50 gram gehakte pecannoten
 • 100 gram kokosbloesemsuiker
 • halve eetlepel bakinsoda
 • 200 gram roomkaas (monchou)
 • 1 eetlepel poedersuiker
 • 10 druppel sinaasappel extract (hoeft niet perse)

Warm je oven voor op 175 graden. Snij de boven en onderkant van de pompoen en haal de zaadlijsten eruit. Schillen hoeft dus niet. Snij het in stukken en kook het in een klein laagje water in 15 minuten gaar. Vervolgens af laten koelen en pureren.

Mix de roomboter en kokosolie (op kamertemperatuur) luchtig met de suiker en de 3 eieren. Mix hierna de afgekoelde pompoenmoes erdoor. Vervolgens zeef je het meel erboven en doe je de kruiden erbij. Ook dit even doormixen. Als laatste spatel je de noten en de baking soda er doorheen en schep je het mengsel in een ingevet rond bakblik. De cake bak je in 50 minuten gaar. Als de taart klaar is laat je hem goed afkoelen. Daarna snij je hem in de breedte doormidden voor de frosting.

Voor de frosting vermeng je de roomkaas met het poedersuiker en het sinaasappelextract. Even goed laten koelen in de koelkast.

Smeer een laag van het roomkaasmengsel op de onderste laag van de cake. Doe de bovenste helft van de cake er weer bovenop en smeer daar de rest overheen.

Nog een lekker recept met pompoen vind je hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *