Bont, vlees eten & zielige diertjes

Ik zag de foto van Famke Louise, al shoppend naar bont voor haar nieuwe kledinglijn, langskomen met de daarbij geplaatste reacties en dat bracht mij zover om dit blog te schrijven.

Allereerst, ik ben een heel grote dierenvriend! Maar de hele vegetarische slash vegan hipe die momenteel gaande is, irriteert mij ook. Al zet het bewustwording in gang die wel weer goed is. Ik eet vlees, het liefst biologisch en/of van een slager die zijn vlees haalt bij boeren die goed met hun dieren omgaan. Verder heb ik 3 jassen met bontkraag die ik nog steeds draag. Ze zijn inmiddels 15 jaar oud en ik zou nu geen bontjas meer kopen maar om deze nu weg te knikkeren vind ik niet nodig.

De foto van Famke Louise lopend over een markt met dode dieren is geen leuk gezicht maar ik vraag me af of de mensen die hier zo fel op reageren zich realiseren dat ze zelf ook 3 keer per week zo bij de buurtslager staan te loeren naar biefstuk en karbonaadjes. Dit zijn namelijk ook dode dieren. Als je vegetariër bent maar wel leren schoenen en tassen draagt en producten met palmolie gebruikt, hoe zit dat dan? Leer is ook gemaakt van een vel van een dood dier net als bont. En de productie van palmolie is verwoestend voor de natuur en al zijn inwoners. Palmolie zit zowel in veel plantaardige voedingsmiddelen als in verzorgingsproducten.

Het grootste probleem is denk ik, dat wij geen maat weten te houden en voor een dubbeltje op de 1e rang willen zitten. Als je vegetariër of vegan wil zijn dan is dat een heel mooie persoonlijke keuze en alle beetjes helpen. Maar vlees eten is niet slecht. Geen geld willen betalen voor een “goed” stukje vlees en alleen maar heel vaak en heel veel willen wel. Zet de eerste beste natuurfilm aan en je ziet dat dieren elkaar opeten om te kunnen overleven. Dat gaat er ook niet vredelievend aan toe maar is gewoon heel wreed om te zien.

Planten (en dus groenten) willen eigenlijk ook niet opgegeten worden. Dat wist je niet he? Aangezien een plant geen beentjes heeft en dus niet kan wegrennen en ook nog eens geen scherpe tanden, maakt dat een plant gifstoffen afgeeft om zich te verdedigen, fytotoxinen genoemd. Deze gifstoffen komen vrij zodra een plant “geplukt” wordt. Daarom adviseer ik bij smoothies ook altijd om goed af te wisselen met de groente die je gebruikt vanwege deze gifstoffen. Volgens de natuur is het dus eigenlijk alleen maar de bedoeling om de vruchten die de plant zelf loslaat te eten. Hoe bizar, maar Healthyjeltje is de laatste tijd aan het onderzoeken of het eten van veel groente eigenlijk wel zo goed voor ons is. Ik durf het bijna niet te zeggen. In Nederland is daar nog weinig informatie over te vinden maar in het buitenland wel. In hoeverre is ons maag/darmstelsel geschikt om de soms harde vezels uit planten te verwerken en de goede voedingsstoffen op te nemen. Waarom heeft een koe die gras eet meerdere magen en wij mensen maar 1? Heel interessante materie kan ik je vertellen!

Natuurlijk is die foto van Famke Louise niet zo handig en ik ben ook tegen de bontindustrie en andere wreedheden op mens en dier. Er zullen altijd mensen bestaan die hun eigen gewin, geld en macht boven het leed van andere levende wezens stellen. Daar kun je zelf iets aan doen door je verstand te gebruiken, een beetje met mate te leven, dankbaar zijn voor alles wat je hebt en daar volop van genieten.

Amen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *