Koolhydraten

Koolhydraten

Koolhydraat…best een raar woord. De meeste van ons denken bij koolhydraten voornamelijk aan brood maar ze zitten ook in groente en fruit!

Wat zijn het? Koolhydraten zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof….vandaar de naam. Het is een voedingsstof die wij nodig hebben voor energie en zit in o.a. groente, fruit, peulvruchten en volle granen. Deze koolhydraten liggen een beetje onder vuur op het moment en dat vinden heel veel mensen niet zo leuk. Want wij zijn dol op koolhydraten, we eten ze het liefst de hele dag door en dan niet de goede koolhydraten die in groente en fruit zitten maar die in bastognekoeken, bier, appeltaart, limonade en witte bolletjes met hagelslag.

Dit vindt ons lijf niet echt grappig want die weet niet wat ie er allemaal mee aan moet. Ons hoofd is wel gewend aan al het eten wat in de supermarkt ligt maar onze genen zijn niet zo snel en die denken WTF (where is the food?) wat is dit allemaal… Waar zijn de knollen en bosvruchten? Veel koolhydraten eten is belastend voor onze gezondheid en dan met name onze bloedglucosehuishouding. Hoe belastend dat hangt dan weer af of er nog wat vitaminen en mineralen in het product zit  en of het heel geraffineerd is (denk aan: fabriek, pakjes, zakjes, wit, mierzoet etc etc.).

Wat is het verschil tussen geraffineerd en volkoren? Een graankorrel bestaat uit 3 hoofdbestanddelen: het witte meellichaam met daaromheen de vezels en onderaan de korrel zit de kiem.
Een hele graankorrel is een levend product want uit de kiem kan zo weer een nieuw plantje groeien. Je begrijpt hieruit dat je het allerbeste de hele graankorrel kunt eten en niet alleen het witte meellichaam waar witte bloem van gemaakt wordt.

Juist in de kiem zitten alle voedingsstoffen zoals B-vitamines, Vitamine E en K, enzymen, antioxidanten en allerlei mineralen en essentiële vetzuren. Kortom, granen zijn supergezond maar alleen als je ze eet in de vorm waarbij de kiem nog aanwezig is (lees: volkoren).

Geraffineerde koolhydraten leveren niets nuttigs aan, ze belasten ons alleen maar. Het kost ons lichaam een hoop energie en goede voedingsstoffen om ze weer te verwerken tot wat jij uiteindelijk in de wc-pot deponeert. Dit put je lichaam uit vandaar dat je zo moe wordt als je veel suiker en witmeelproducten eet….of had je dat nog niet opgemerkt?

Maar ook op enorme hoeveelheden “gezondere” koolhydraten zoals volkoren brood, quinoa, peulvruchten en aardappelen is je lichaam niet ingesteld zolang je ze niet verbrand met veel lichaamsbeweging. Koolhydraten worden simpelweg gezegd omgezet in glucose en dit kan maar beperkt opgeslagen worden in ons lichaam voordat het veranderd in vet. Dus conclusie: eet veel groente en fruit en ook wat andere gezonde koolhydraten maar niet ongeveer 7x per dag zoals velen wel doen.

En hoe zit het ook alweer met gluten? Sommige mensen hebben echt een glutenallergie en sommige mensen voelen zich fijner als ze geen gluten eten. Maar nu willen opeens ook veel mensen die nergens last van hebben geen koolhydraten eten vanwege de gluten en gaan vervolgens allerlei glutenvrije producten eten. Helaas zijn dit vaak sterk bewerkte producten op basis van bijvoorbeeld maismeel. Deze producten zijn echt niet goed voor je gezondheid dus mocht je geen glutenallergie hebben kies dan liever voor gewone volkoren producten en wissel af in de soorten granen.
Tip van de dag: neem eens wat vaker een groene smoothie…wel goed kauwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *