Havermout gebak

Havermout gebak

Havermout gebak. Steeds vaker zie ik dat er lekker gebakken wordt met gezond meel en (gedroogd) fruit en niet meer met witte bloem en witte suiker. Het is best wel wennen want je baksels zien er daarmee toch wat anders uit namelijk een beetje vaag bruin en het is ook minder zoet.

Als je gewend bent om cake of taart of koekjes te bakken met witte bloem, suiker en roomboter dan zijn mijn recepten zoals dit Havermout gebak wel echt een ander verhaal. Witte bloem is niks, alle vezels zijn eruit gehaald, het is ongezond, leeg, en kost je lichaam veel kostbare voedingsstoffen om af te breken. Ik gebruik dus altijd iets waar de vezels en voedingsstoffen nog wel in zitten maar dan kom je dus altijd uit op een soort meel. En van meel bak je doorgaans brood en geen cake of taart. Dus daarom wordt het nooit heel luchtig, klef en mierzoet omdat ik ook geen witte suiker gebruik. Kortom, het smaakt heel anders en daar moet je aan wennen. Dit gebak is heel voedzaam en vult lekker. Ik gebruik kokosbloesemsuiker wat niet per definitie beter is dan gewone suiker maar in elke geval in een mindere hoeveelheid.

Hoe maak je dit Havermout gebak en wat heb je nodig:

  • 275 gram fijngemalen havermoutvlokken
  • 100 gram ontdooide bevroren blauwe bessen 😉
  • 100 gram gehakte walnoten (van de Lidl!)
  • 3 biologische eieren
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 theelepel vanille Of van 1 stokje. Ik bedoel hier niet vanillesuiker!
  • 2 afgestreken eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 300 ml rijst kokosmelk of water of sojamelk of gewone melk
  • 2,5 eetlepel roomboter of kokosolie
  • 1 rijpe banaan

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermout, kaneel, vanille en kokosbloesemsuiker door elkaar. Voeg de eieren en de roomboter toe en daarna de melk. Even een minuutje luchtig mixen. Aan het eind schep je de blauwe bessen en de walnoten erdoor. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem goed in en bestrooi met bloem of meel. Doe de helft van het beslag in de vorm. Verdeel hier plakjes banaan over en doe daar vervolgens de andere helft van het beslag op. Om het baksel een beetje leuk te versieren kun je er nog wat pecannoten bovenop drukken.

Nu ca. 45 minuten bakken en hij is klaar!

Waarom is dit havermout gebak nu zo gezond? Wel, havermout bindt zich tijdens de spijsvertering met galzout, waardoor dit niet geresorbeerd wordt maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen.

Noten zitten vol goede vetten en door de samenstelling van antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in de walnoot, heeft de walnoot een antikankerwerking.

Blauwe bessen of bosbessen bevatten anthocyaan. Deze stof geeft de bes zijn blauwe kleur en heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *