Kalium en waarom stomen en niet koken

Kalium en waarom stomen en niet koken

Kalium en waarom stomen en niet koken. Stomen is het gaar maken van voedingsmiddelen in de damp van kokend water of bouillon.

Het grote voordeel is dat de vitamines en mineralen (zoals Kalium) in de groente blijven zitten. Het zorgt er ook voor dat de groente beter smaakt, niet z’on slappe onbestendige kleur krijgt en er dus veel mooier en frisser uit blijft zien.

Om groente te stomen zijn er speciale stoomkokers te koop zoals deze. Het voordeel daarvan is dat je er zowel groente als bijvoorbeeld vis tegelijkertijd in kunt doen. Ik heb zelf dit simpele metalen stoombloem (mandje) gekocht dat je in de pan zet in een laagje kokend water.  Super handig en lekker goedkoop! Zorg er altijd voor dat je pan goed wordt afgesloten, zodat de stoom kan circuleren

Hoelang je de groente moet stomen is afhankelijk van de soort groente. Zorg dat je de stukken verschillende groente in even grote stukken snijdt. Je kunt de groente gewoon bij elkaar doen, de smaken zullen niet door elkaar lopen aangezien ze niet in het water liggen. Vaak is 5 tot 10 minuten genoeg.

Ik heb deze keer Broccoli, groene asperges, paprika en worteltjes gestoomd. Al deze groente bevat ontzettend veel kalium. Kalium is heel belangrijk voor een goede werking van ons hart en spieren, ons zenuwstelsel, voor het reguleren van je bloeddruk en de PH (zuurtegraad) en vochthuishouding. Ons lichaam verbruikt veel kalium wanneer we veel stress hebben, als je plaspillen gebruikt, last hebt van diarree en wanneer je veel koffie drinkt.

Gebruik je in je voeding veel zout (natrium) dan heeft je lichaam ook meer kalium nodig. Kalium in combinatie met magnesium speelt een belangrijke rol binnen in onze cellen. Als je je groente kookt dan gaat er een hoop kalium verloren in het kookwater, daarom is stomen ook zo verstandig!

De verschijnselen van een tekort aan kalium zijn: minder trek in eten, slappe spieren, misselijkheid, lamlendigheid, hoge bloeddruk en in ernstige gevallen hartritmestoornissen. In Nederland is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kalium 2000mg/dag en in het buitenland worden kalium aanbevelingen gedaan van circa 3500 mg per dag.

In 100 gram van de volgende groente zit:

  • Broccoli bevat 464 milligram Kalium
  • Asperges bevat 200 milligram Kalium
  • Paprika bevat 350 milligram kalium
  • Wortel bevat 290 milligram kalium

Belangrijk: de onderlinge verhoudingen van mineralen (dus ook Kalium) luistert heel nauw. Het is dus het beste om deze voedingsstoffen gewoon uit je dagelijkse voeding te halen en niet via een voedingssupplement. Wil je ook informatie over magnesium, klik dan hier.

Om op een gemakkelijke manier aan voldoende vitaminen en mineralen te komen gebruik ik Vitamineral Green & Warrior Green van Healthforce. Dit is geen supplement maar ook voeding maar dan met zorg gedroogd waardoor alle voedingsstoffen bewaard blijven. Het is een raw food product en ik gebruik het al jarenlang en ben er zeer enthousiast over. Boordevol vitaminen, mineralen en probiotica! Je kunt Vitamineral Green hier bestellen of je kunt het alsmede de Warrior Green bij mij thuis ophalen. Wil je meer weten over dit product dan kun je mij altijd een mailtje sturen op healthyjeltje@outlook.com.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *