Healthyjeltje’s No. 4 (from Ibiza)

Healthyjeltje’s No. 4 (from Ibiza!!)

Oei, dat is nog eens fijn Bloggen, vanaf je vakantieadres, aan het zwembad met muziek uit mijn tienerjaren op de achtergrond! We verblijven in een niet echt naar Ibiziaanse maatstaven trendy hotel maar het is wel supercozy. Onwijs lieve mensen en dat voelt heel fijn zo in deze voor ons nieuwe setting.

Maar daar gaat dit Blog niet over. Heb jij ook nog een vakantie voor de boeg, en is het je al gelukt om een soort van bikiniklaar te zijn? Hou dit dan vast op je vakantieadres. Deze reis is wel weer het bewijs dat ik daadwerkelijk mijn eetgewoonten heb aangepast. We hebben hier halfpension dus 2x per dag een uitgebreid buffet waar ik voorheen hartstikke hebberig van werd, zeker bij de afdeling taartjes & toetjes. Ook nu kan ik kiezen uit broodjes, kadetjes, koekjes en ga zo maar door en van volkoren hebben ze hier nog nooit gehoord, maar het doet me weinig, al grist iemand alles zo voor mijn neus weg. Ook op vakantie pas ik meestal de 80\20 regel toe, ken je hem nog? 80% gezond (groente en fruit) en 20% wat je het liefst lust. Bij mij is dat chocola! ūüôā Maar waarom toch steeds dat ellendige groente en fruit, waarom is taart en pizza niet gewoon gezond voor ons?

Van oorsprong worden wij geboren als naakte wezens zonder hulpmiddelen behalve onze handen, dus daar moeten wij ons mee weten te redden. Ja, en wat denk je dat je dan in het wild het makkelijkst in handen krijgt, heus geen wild zwijn of een slagroomsoes maar planten & vruchten! En als je mazzel had een enkele keer een konijn ofzo. En de natuur heeft dat zo mooi voor ons ingesteld want planten zijn volop en makkelijk voorhanden en ook nog eens heel gezond. Alleen we hebben er zelf nu een zooitje van gemaakt. Er zijn nu wel allerlei hulpmiddelen voorhanden al hebben we die eigenlijk ook niet meer nodig. We kunnen het meeste eten direct naar binnen schuiven. Genetisch gezien zijn onze lichamen hier nog helemaal niet op ingesteld, we eten nu voedsel dat niet voor ons bestemd is. Echt hoor, de ziekenhuizen hebben het niet voor niks zo druk. Een ziekenhuis zou alleen nodig moeten zijn bij acute oplapwerkzaamheden (gebroken been of zo) en preventie en niet voor die talloze chronisch zieken waar we nu mee te kampen hebben.

Wij denken dat we door de medische wetenschap allemaal ouder worden dan vroeger maar dat geeft een vertekend beeld. Je ging vroeger of heel jong dood (vanwege slechte hygiene of een besmettelijke ziekte) of je werd minstens gezond 80. Aangezien er veel kinderen stierven was de gemiddelde “doodgaan” leeftijd heel laag maar dat betekent niet dat de mens toen ongezond was, integendeel. Een mens hoort gezond dood te gaan en niet aan een ziekte wat nu de standaard is en we eigenlijk ook heel normaal zijn gaan vinden. Voeding (en beweging en mentale rust) hebben daar een grote invloed op. Inmiddels beseffen best veel mensen dat maar dat betekent niet dat we er ook naar handelen. We leven in een maatschappij van oplappen en repareren terwijl je natuurlijk beter kunt voorkomen, preventief te werk kunt gaan. ¬†Het is een goed teken dat tegenwoordig steeds meer het belang van voedingsleer wordt ingezien, ook voor artsen, die tot op heden daar geen onderwijs in krijgen. In grote lijnen kun je het zo zien dat we onszelf eerst ziek maken en vervolgens medicijnen nemen of de ellende wegsnijden. Klinkt heel hard en dat is het ook.

Van nature wordt een mens blij van zoetigheid. In tijden van schaarste was dat gunstig want zoetigheid geeft energie. Alleen nu eten we teveel zoetigheid en doen te weinig met de energie die het brengt en dus worden we dik en ziek. Het zou al heel goed zijn als je je baby in plaats van een fruithapje een groentehapje geeft als eerste gewenning aan voedsel. Dat zal de eerste dagen (of weken ;-( ) strijd geven maar als je volhoudt dan heb je daarna een 4-jarige die alle groenten lust en zeker geen last zal hebben van allergie√ęn.¬†Wat kun je zelf nu nog doen? Probeer bij elke maaltijd groente te eten. Doe dit door middel van bijvoorbeeld een groentesmoothie in de ochtend en kiemgroenten tijdens de lunch (eventueel op je geliefde broodje).

Kiemgroenten zijn echt MEGA gezond! Ze bevatten stofjes die hen beschermen tegen insecten, antioxidanten. Wist je bijvoorbeeld dat de kiemgroente van broccoli (genaamd Brocco-cress) 100X zoveel gezonde voedingsstofjes bevat als een volgroeide broccoli? Zeker als je kanker hebt of als dat in de familie voorkomt, eet dan heel veel “brocco-cress” ter preventie!!!! Voor het avondeten de tip: kies eerst welke groenten je wilt gaan eten en daarbij neem je dan nog iets van vlees, vis of kip. Dus niet andersom….

En op vakantie? Doe gewoon normaal, er is eten genoeg, het hoeft niet op en zie elk croissantje, gebakje, wijntje dat je heel verstandig hebt laten staan, als een kadootje aan je lichaam. Elke soort junkfood dat je niet opeet is winst! Dat is echt een veel fijner gevoel dan een opgeblazen buik aan het zwembad en een verstopping op de pot!

Eat less from a box and more from the earth!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *