Cholesterol ?!

Cholesterol

Cholesterol .kwam in een kwaad daglicht te staan toen gedacht werd dat met een verhoogde cholesterolwaarde in je bloed je meer kans hebt op hart- en vaatziekte. Er werd vanuit de overheid een normaalwaarde aangegeven van <5,0 mmol/l. Echter, slechts zeer weinig Nederlanders zitten onder deze ideaalwaarde.

Inmiddels is bewezen dat er geen verband bestaat tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten, helaas wil dat er nog maar bij weinig mensen in. Cholesterol testen zijn vaak misleidend aangezien deze nuchter plaats moeten vinden en een aantal keer achter elkaar. Alleen als dan blijkt dat het te hoog is, is behandeling of extra alertheid op voeding raadzaam.

Cholesterol krijg je via voeding binnen maar het merendeel maakt je lichaam gewoon zelf aan via de lever. Hoe meer er binnenkomt via de voeding hoe minder de lever zelf aanmaakt, zo probeert je lichaam een mooi evenwicht in stand te houden.

Ons lichaam heeft cholesterol nodig om heel veel functies uit te kunnen voeren. Het speelt een rol bij de hersenen, zenuwen, geslachtshormonen en de aanmaak van Vitamine D. Een verhoogd cholesterol betekent dus niet dat je alle voedingsmiddelen rijk aan cholesterol helemaal uit je voedingspatroon moet weren. Dit geldt zeker voor eieren. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die zoveel gezonde voedingsstoffen bevatten dan een biologisch ei! De beste manier om een ei te eten is zachtgekookt, dit is rijk aan cholesterol maar niet het ongezond geoxideerde cholesterol (zie hieronder).

Cholesterol bindt zich in je bloedbaan aan een stofje om vervoerd te kunnen worden. Deze stofjes noemen ze ook wel LDL (slecht) en HDL (goed). Voor een goede gezondheid gaat het om de verhouding tussen deze 2. HDL verwijdert het te veel aan cholesterol uit de vaatwanden en brengt dit naar de lever. De lever kan het cholesterol verder afvoeren met de gal. LDL doet het tegenovergestelde.
Bij een teveel aan LDL (naar de cel toe) en een tekort aan HDL (van de cel af) ontstaat er een opstopping ergens in de bloedvaten en zal het cholesterol blijven plakken aan de vaatwand. Een constant verlaagd HDL en een verhoogd LDL gehalte in je bloed kan dus gevaarlijk zijn.

Gezonde vetten en eieren eten is heel verstandig en daar moet je dus ook niet bang voor zijn. Wat je wel moet vermijden is het eten van geoxideerd cholesterol. Dit zit vooral in melk- en eipoeder wat weer volop wordt verwerkt in kant-en-klaar voedsel, koek en gebak en bijvoorbeeld van die zakjes koffie (Cappuccino, Wiener Melange, Latte Macchiato etc.). Ook in je lichaam kan cholesterol oxideren, vooral het LDL is daar gevoelig voor. Betacaroteen en Vitamine E helpen om dit tegen te gaan.

Wat kun je het beste doen voor een gezond hart en vaten:

  • Eet meervoudig onverzadigde vetzuren zoals in verse vis en lijnzaadolie.
  • Eet koudgeperste plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en walnotenolie. Let op; niet verhitten.
  • Eet walnoten, deze verlagen het cholesterol.
  • Verzadigde vetten zoals roomboter of olijfolie zijn in normale hoeveelheden niet schadelijk. In hete olie gebakken producten zijn dat wel!
  • Zorg dat je voldoende Magnesium binnen krijgt. Dit ontspant de spieren (ook in de vaatwanden en de hartspier).
  • Neem 1500 mg Kalium per dag (linzen, aardappel, banaan!). Dit werkt nauw samen met Magnesium in de hartspier en het verlaagt de bloeddruk.
  • Neem voldoende Vitamine E.  Beschermen tegen oxidatie & reguleert de bloeddruk.
  • Vermijd geraffineerde suikers en producten met melk- en eipoeder.
  • Beweeg voldoende!

Het nadeel van verzadigde maar gezonde vetten is dat ze heel calorierijk zijn dus als je er teveel van eet en daarbij weinig beweegt, dan verbrand je ze niet en worden ze opgeslagen in je lichaam waardoor je uiteindelijk dik wordt en dat is dan wel weer heel slecht voor je hart.
Door het eten van verzadigde vetzuren stijgt je cholesterolgehalte wel iets maar het inruilen van deze vetten door ongezonde koolhydraten zoals in Light-producten gebeurt is veel erger.
Conclusie: fabrieksvoeding zoveel mogelijk laten staan en puur gaan eten (groente, fruit, roomboter, oliën, eieren, noten en zaden).

Uitzondering op dit alles betreft mensen die lijden aan familiaire hypercholesterolemie (FH), letterlijk: ’een in de familie voorkomend chronisch te hoog cholesterolniveau’. Een afwijking in het erfelijk materiaal zorgt ervoor dat de lever minder goed het ’slechte’ cholesterol uit het bloed kan verwijderen. Gezond eten en voldoende beweging hebben géén effect op het hoog-cholesterol, dat al vanaf de geboorte aanwezig is. Bron: De Telegraaf september 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *