Help!! Waar moet ik heen ?!?!?!

Help, waar moet ik heen ?!?!?!?!

Waar moet je tegenwoordig heen met je vragen over voeding.  Net als bijna alles was dat vroeger een stuk eenvoudiger, je ging gewoon naar een diëtist of je luisterde naar je oma. Tegenwoordig zijn er heel veel mensen die zich hiermee bezig houden zoals gewichtsconsulenten, voedingscoaches, voedingsdeskundigen, orthomoleculair voedingsdeskundigen en ook nog steeds de diëtist.
En och, op social media buitelen ze momenteel allemaal over elkaar heen over wie de waarheid in pacht heeft. Als consument begrijp ik dat dit zeer verwarrend is en zet daarom alles even voor je op een rijtje.

Een diëtist is iemand die een 4-jarige opleiding gevolgd heeft en wat voeding betreft zeer breed inzetbaar is. Je kunt er terecht als je wilt aankomen of afvallen maar een diëtist werkt ook met patiënten die een zeer specifiek dieet moeten volgen vanwege een bepaalde aandoening. Diëtist is een vastgelegd beroep, niet iedereen mag zich diëtist noemen. Een diëtist werkt volgens door de Gezondheidsraad vastgestelde richtlijnen.

Een gewichtsconsulent is iemand die mensen met een gering overgewicht kan begeleiden bij het afvallen. Veelal gebeurd dit op basis van de voedingsadviezen van het Voedingscentrum. Gewichtsconsulent is geen vastgelegd beroep, iedereen mag zich dus gewichtsconsulent noemen.

Een voedingsdeskundige is iemand die mensen adviseert wat zij in specifieke gevallen het beste kunnen eten. Sommige ziekenhuizen zetten hen in om patiënten gericht advies te geven. Voedingsdeskundigen werken niet per definitie met de adviezen van het Voedingscentrum.

Een Orthomoleculaire voedingsdeskundige is opgeleid in wat gezonde voeding en eventueel voedingssupplementen kunnen doen voor de algehele gezondheid. Zij gaan ervan uit dat gezonde voeding de basis is van lichamelijke gezondheid (naast factoren als erfelijkheid, beweging en levensstijl). Bij klachten wordt er gekeken of er sprake is van voedingsstoffen tekort ofwel voedingsmiddelen die juist zorgen voor lichamelijk klachten. Een (orthomoleculair) voedingsdeskundige is net als een gewichtsconsulente een vrij beroep en zit meestal wat in de alternatieve hoek.

Ik heb destijds niet gekozen voor de opleiding van diëtiste en gewichtsconsulente omdat ik niet 100% achter de adviezen van het Voedingscentrum sta. Ik geloof namelijk in meerdere waarheden en iets hoeft niet per definitie wetenschappelijk bewezen te zijn om toch te kunnen werken voor iemand. Zoals met zoveel zaken zijn er wat voeding betreft ontzettend veel stromingen ook vanuit het buitenland waar ik graag met een open blik naar kijk. Want wie zijn wij Nederlanders om te denken dat we alles weten.

Iets wetenschappelijk onderzoeken is voor wat betreft voeding ontzettend ingewikkeld. Ten eerste, door wie wordt het onderzoek gefinancierd en hoe betrouwbaar is dat? Daarbij, hoe iemand reageert op een bepaald voedingsmiddel is niet alleen afhankelijk van het desbetreffende voedingsmiddel maar van nog veel meer. Wat at diegene op dat moment nog meer? Hoe was de lichamelijke conditie van diegene op dat moment? Rookte diegene op dat moment? Hoeveel stress had diegene op dat moment? Hoeveel lichamelijke beweging had diegene op dat moment? Hoe oud was diegene op dat moment? En ga zo maar door.

Een mooi voorbeeld vind ik in dit geval het gebruik van voedingssupplementen. De overheid hanteert daarin de ADH. Dit staat voor minimale Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid die een mens van een bepaalde vitamine of mineraal binnen zou moeten krijgen OM NIET ZIEK TE WORDEN. Echter, niet ziek worden is niet hetzelfde als in een optimale gezondheid verkeren.

Een ander voorbeeld. Er zal zeer zeker onderzocht zijn of bepaalde zoetstoffen wel of niet schadelijk zijn als je deze nuttigt. Echter, in een onderzoek wordt er gekeken wat een veilige grens is van 1 enkele  zoetstof. Maar wordt er ook rekening gehouden met het feit dat iemand op een dag niet alleen de zoetstoffen uit bijvoorbeeld limonade binnenkrijgt maar ook andere soorten zoetstof uit kauwgom, snoep, aardbeienyoghurt, frisdrank etc. etc.? Is de onderzochte zoetstof  dan nog steeds onschadelijk?

Wanneer je mensen wilt gaan adviseren bij een gezond voedingspatroon dan doe je dat volgens mij vanuit een persoonlijke interesse voor gezond leven en de drive om anderen hierin ook de goede richting op te helpen. Een goede opleiding is dan uiteraard stap 1. Maar wat die goede richting verder precies inhoudt is niet voor iedereen hetzelfde. De een wil het graag zo simpel mogelijk houden en vindt afvallen belangrijker dan gezond eten. De ander staat open voor de wat alternatieve kant waarbij gezondheid het uitgangspunt is zoals bij Healthyjeltje.

Zelf heb ik eerst de opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer gevolgd waar ik een aantal jaar mee bezig ben geweest en daarna nog de opleiding Voedingsdeskundige op HBO niveau. Verder ben ik inmiddels een spons geworden voor informatie over voeding maar probeer toch alles te filteren en niet klakkeloos voor waarheid aan te nemen. Dat vind ik belangrijk voor mezelf maar ook voor jou, hou de controle over je eigen leven en leg deze nooit compleet in handen van een ander. Dat kost energie en is niet de makkelijkste weg maar volgens mij wel het fijnst.

Ik vind het heel fijn om met mensen in gesprek te gaan. Voeding lijkt iets zo vanzelfsprekends maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. En om daar dan verandering in te brengen dat gaat toch het beste als je erachter komt waarom iemand eet zoals hij/zij eet! En voor mij is iedereen even welkom, misschien denk je al aardig gezond bezig te zijn en wil je weten of dat ook inderdaad zo is, maar het kan ook dat je nog nooit een broccoli van dichtbij hebt gezien! Een goed voedingsadvies is zeker geen overbodige luxe… Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen, bel me op 06-54946943 of stuur een mailtje naar info@healthyjeltje.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *