10 x voeding voor ontspanning

10 x voeding voor ontspanning

Als je lichaam veel stress ervaart zullen je bijnieren meer stresshormonen gaan aanmaken. Deze stresshormonen geven ons klachten die wij vaak linken aan stress zoals buikpijn, hoge bloeddruk en onprettige spierspanning. Het aanmaken van deze stresshormonen kost je lichaam heel veel voedingsstoffen vandaar dat veel stress en slecht eten echt funest is voor je lichamelijk en geestelijke gesteldheid. Helaas is het nu eenmaal zo dat als je heel gestrest bent, je minder goed voor jezelf zorgt en zo kom je in een negatieve spiraal terecht. Naast goede voeding is het gewoon goed om rustmomenten voor jezelf te pakken. Je mag best even een half uurtje niks doen. Ga gewoon op de grond liggen, doe je ogen dicht en laat alles maar even doorgaan zonder jouw aandacht…..

Met veel stress loop je het risico op uitgeputte bijnieren waardoor je chronisch moe en angstig wordt. Je begrijpt het al, het is wijs om goed voor je bijnieren te zorgen wil je een beetje licht en luchtig door het leven wandelen. De volgende voedingsmiddelen kunnen je daarbij helpen.

BLEEKSELDERIJ. Eet een paar stengels bleekselderij per dag, bijvoorbeeld door je smoothie. Stofjes in bleekselderij verlagen de concentratie van stresshormonen die zorgen voor vernauwde bloedvaten. Het bevat niacinimide wat rustgevend is, dus kom je slecht in slaap, knaag dan in je bed nog even lekker aan een stengel bleekselderij.

ZONNEBLOEMPITTEN. Zonnebloempitten bevatten veel kalium, Vitamine B6 en zink. Allemaal stoffen die een positieve invloed hebben op de bijnieren.

ALGEN. Serotonine en norepinephrine (zorgen voor een goed gevoel) kunnen worden aangemaakt van tryptofaan en L-fenylalanine. Dit zijn aminozuren die in bepaalde eiwitrijke voedingsmiddelen voorkomen. Algen bestaan voor 60% uit eiwitten en bevat 8 essentieel aminozuren dus een uitstekende bron hiervan. Algen helpen ook bij het afvoeren van gifstoffen en zorgen voor voedingsstoffen die de spanning in het lichaam kunnen verlagen.

KOOL. Kool bevat stressdodend antioxidante vitaminen A, C, en E, betacaroteen en het mineraal Selenium. Bij stress komen er vrije radicalen vrij in je lichaam en antioxidanten maken deze weer onschadelijk.

AMANDELEN. Amandelen bevatten veel magnesium. Magnesium is een ontzettend belangrijk mineraal. Een laag magnesiumniveau in je lichaam veroorzaakt spanning, angst, irritatie en slapeloosheid.

SESAMZAAD. Sesamzaad is een rijke bron van zink en als je gestrest bent heb je meer behoefte hieraan. Zink helpt bij de stofwisseling van vetzuren en de productie van serotonine (slaap).

KOMKOMMER. Komkommer heeft een afkoelend effect op het bloed en de lever. Een goed functionerende lever kan helpen bij een goed hormonaal evenwicht.

ZILVERVLIESRIJST. Zilvervliesrijst is een koolhydraat wat langzaam wordt opgenomen en helpt bij de aanmaak van de stoffen serotonine en norepinephrine die je een lekker gevoel geven.

KNOFLOOK. Knoflook bevat een chemische ontgiftingsstof allicine die antibiotisch werkt en helpt tegen virussen en schimmels. Knoflook is bewezen nuttig bij verkoudheid, griep, vermoeidheid.

AVOCADO. Avocado bevat een tal van mineralen die helpen bij het reguleren van lichaamsprocessen. Koper en zink zijn belangrijk bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes die bloedarmoede voorkomen.

Kruidenthee tegen symptomen van stress zijn ginseng, kamille, zoethout en citroenmelisse.

Probeer verder de boel een beetje te relativeren. Zie het leven als een grote speeltuin, doe gek ook al ben je geen 6 meer en maak je niet zo druk. Problemen en dingen om over te piekeren zijn er nu eenmaal altijd dus laat daar niet je leven door beïnvloeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *