Eten & de Wetenschap

Eten & de Wetenschap

Er wordt een hoop geroeptoeterd over voeding. De 1 vindt “ervaring” belangrijker dan “wetenschap” en andersom. Ik vind het allebei even belangrijk 🙂 !

Als je een praktijk hebt zoals ik dan kun je door ervaringen die je krijgt van je clienten bepaalde conclusies trekken over wat wel goed is en wat niet. Maar zekerheid heb je niet want wat voor de ene persoon werkt, werkt voor een ander persoon wellicht helemaal niet.

Zo is het niet anders met de wetenschap. Juist de voedingswetenschap laat zien dat het heel moeilijk is om aan te geven wat gezond en ongezond voedsel is. Voeding wordt grofweg op 2 manieren onderzocht. In het lab wordt gekeken naar stofjes die in voeding voorkomen en wat die voor effect hebben om muizen. Bijvoorbeeld wat een maximaal toelaatbare dosis is (zoetstoffen als voorbeeld). Maar een mens is geen muis en een natuurlijk voedingsmiddel bestaat niet uit 1 stofje maar uit een heleboel stofjes die onderling samenwerken maar waar dus niet naar gekeken wordt.

De andere manier is dat een grote groep mensen voor een langere periode word gevolgd. Echter niet iedereen heeft dezelfde levensstijl. Wat eet iemand nog meer en hoe beweegt en slaapt iemand, dit heeft allemaal invloed. Je kunt mensen uiteraard niet voor een voedingsonderzoek maandenlang opsluiten om zo in de gaten te kunnen houden dat ze wel allemaal exact hetzelfde doen. Dus je begrijpt het al, het is gewoon lastig.

Mijn inziens kom je met een beetje logisch nadenken al een heel eind. Moedertje natuur levert de beste voeding voor ons zoals groente, fruit, noten, zaden en pitten. Zo is het ooit bedoel in de tijd dat er nog geen fabrieken waren. En hedendaags sterk bewerkt voedsel uit de fabriek vol zout, vet en suiker kun je beter laten staan want daar is je lichaam niet op ingesteld. Dus…

  1. eet zoveel mogelijk rauw in de vorm van groente en fruit
  2. vul dit aan met rauwe noten, zaden en pitten, (glutenvrije) volle granen en een klein beetje vlees & vis
  3. wissel af, eet gevarieerd en niet elke dag hetzelfde
  4. eet niet zoveel en niet zo vaak, anders is je lichaam de hele dag bezig met je spijsvertering
  5. ga bewegen en sporten

Spreekt dit je aan, maar weet je evenzogoed niet hoe je dit in de praktijk moet aanpakken, dan kun je bij mij een persoonlijk voedingsadvies krijgen! Klik hier voor meer informatie… Want 1 ding is zeker…een gezond goed gevoed lijf voel heel fijn!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *