Glucose, insuline, koolhydraatarm & afvallen

Glucose, insuline, koolhydraatarm & afvallen

Glucose, insuline, koolhydraatarm & afvallen. Soms ben je een beetje de weg kwijt qua (gezond) eten. In de nasleep van vakantie, verjaardagen etc. eet je veel te veel “lekkere” dingen en langzaam sluipt er een kilo of 1,5 aan en dan valt het nog mee.

Dat heb ik uiteraard ook weleens (zoals nu!! +2 hele kilo’s) en dan moet het roer weer even om in huize Healthyjeltje. Aangezien ik een zoetekauw ben en graag naar snelle koolhydraten grijp, ga ik dan even een tijdje koolhydraatarm eten. Ten eerste om ervoor te zorgen dat ik mijn zoete “cravings” weer kwijtraak en daarbij ook graag dus die 2 kilo want dan voel ik mij toch fijner en sterker. Waarom zijn koolhydraten dan zo belangrijk?, dat leg ik je hier uit.

Ook al ben ik van mening dan een calorie een calorie is qua energiewaarde, wat het in je lichaam doet kan verschil maken waar deze calorieën vandaan komen. Met andere woorden 100 calorieën aan vetten heeft een ander effect dan 100 calorieën aan koolhydraten. Wanneer je koolhydraten eet in de vorm van aardappelen/suiker/brood/koek/rijst en pasta etc, wordt dit in je lichaam omgezet in glucose en maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Insuline zorgt er voor dat de glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Zolang er insuline in je bloed zit, zal je lichaam de glucose (suikers) in je lichaam aanspreken voor energie en niet je vetreserves. Dus,

  1. ten eerste, ontstaat er doordat je de hele dag door teveel suikers en (snelle) koolhydraten eet een overschot aan bloedsuikers, dan zal je lichaam geen vet verbranden (want er is genoeg aan suikers om te verbranden) plus dat wat je niet verbrand wordt opgeslagen als vet. Dus in plaats van dat je vetreserves minder worden, worden ze juist aangevuld.
  2. Ten tweede, door het continue eten van suikers en (snelle) koolhydraten moet je lichaam zo vaak insuline aanmaken dat je lichaamscellen er ongevoelig voor worden, oftewel de insuline productie en opname wordt verstoord. Je lichaam gaat nog meer insuline aanmaken! En let op, zolang er insuline in je bloed circuleert, zal je lichaam geen vet verbranden!

Is dit jouw normale eetpatroon, dan vergeet je lichaam dat het ook nog de mogelijkheid heeft om vet te verbranden, zelfs als je minder gaat eten. Vanuit de oertijd is ons lichaam nog steeds gewend om zodra het zoetigheid binnenkrijgt dit op te slaan als vet. Dit mechanisme is ontstaan omdat er vroeger alleen in de zomer zoet fruit te verkrijgen was en het lichaam het daar de rest van het jaar mee moest doen. Nu is het wat dat betreft het hele jaar zomer, volop zoetigheid overal en altijd waar bijna geen weerstand aan te bieden is.

Wil je hier meer over weten of hulp bij aanleren van ee gezond eetpatroon? Kijk dan onder Advies & Tarief en maak een afspraak bij mijn praktijk.

Wil je snel zelf aan de slag, begin dan met het Healthyjeltje CBD Dieet. Want wist je dat CBD je ook kan helpen bij het afvallen? Klik op de foto voor meer informatie!

Een leuke koolhydraatarme snack zijn de rookkaas crackers. Je koopt plakjes rookkaas, legt ze op een vel bakpapier met bijvoorbeeld wat walnoten of hennepzaadjes erop en legt ze op een bakplaat en zet ze 25 minuten in de oven op 160 graden. Daarna af laten koelen en je hebt een krokante snack. Niet heel gezond maar voor af en toe best lekker en beter dan een witte kadet met hagelslag! Eet er gewoon een goede salade bij van wortel, biet, venkel en bleekselderij, lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *