stilteretraite

Tien jaar geleden had ik het geluk om een midweek in het gezelschap te verkeren van Tijn Touber en Juno Burger. Een week lang in alle rust onder begeleiding afdwalen in de gebieden achter onze geest. Whieeeeeee!!! Deze zin geeft al aan dat woorden tekort gaan schieten voor dit Blog over mijn stilteretraite van afgelopen weekend maar ik ga mijn best doen…. Het speelde zich af op Landgoed Hoorneboeg in Hilversum. Je kunt een slechtere plek verzinnen. Mooi, luxe, leuk ingericht, gezellig…een top lokatie….met sauna!!!!!

Die midweek van 10 jaar geleden met de naam “Zucht van verlichting” heeft zo ontzettend veel impact gehad op mijn leven daarna, en alleen maar positief. Echter, de laatste tijd, ca. 1 jaar na mijn scheiding merkte ik dat ik aan het afglijden was. En dan niet zozeer richting de goot maar ik voelde dat ik mijn “bliss” en mijn altijd zo stabiele basisvertrouwen aan het kwijt raken was. Dit komt met name door het hele dating slash mannen verhaal. Daar kunnen zij niet zoveel aan doen hoor, maar ik vond (vind) het ontzettend lastig om daar mijn draai in te vinden. Je overgeven, geen verwachtingen mogen hebben, grenzen aangeven en dicht bij jezelf blijven, vet moeilijk! De afgelopen tijd zat ik dus flink met mezelf in de knoop, er moest iets gebeuren!

Zo kwam het dat ik afgelopen weekend vrij zou hebben van mijn werk. Ik wilde dit weekend graag goed benutten voor mezelf. Ik was al druk aan het kijken naar een citytrip naar een Spaanse stad in mijn eentje of gewoon in Nederland maar ik kwam er niet uit. Iets wat ik toentertijd al geleerd heb, is om in zo’n geval een stap opzij te zetten en erop te vertrouwen dat er iets komt wat de bedoeling is. En dat kwam…. Afgelopen donderdagochtend zag ik opeens een bericht op Facebook over een vrijgekomen plekje voor een stilteretraite met Binki en Tijn Touber. Direct voelde ik een woooooooowieeeee! Hier zat ik op te wachten! Dit moet zo zijn! Ik heb mij direct aangemeld en ik mocht komen….natuurlijk. Op naar een weekend langs de 7 universele oerwijdingen van het leven! 🙂

Allereerst, het stil zijn is zo heerlijk. Het klinkt natuurlijk ontzettend kil en ongezellig maar dat is het niet. Er loopt niemand met een zweep rond, je mag geluid maken, er werd gewoon gelachen. Het is alleen niet de bedoeling dat je in gesprek gaat. Als je met een groep mensen een aantal dagen door gaat brengen dan verval je al snel in gesprekjes als waar kom je vandaan, wat doe je, waarom ben je hier etc. etc. Dat is natuurlijk hartstikke sociaal maar het kost ook vet veel energie. Dit weekend was bedoeld voor jezelf, rust…. lichamelijk en geestelijk, om te komen tot een hoop inzichten. En in dat geval is het alleen maar heel erg heerlijk als je gedwongen je mond mag houden. Echt, er is maar 1 moment geweest dat ik het even vergat en dat was op de 1e ochtend waarbij ik heel vrolijk met “Goedemorgen” de ontbijtruimte in wilde lopen maar mij nog net op tijd bedacht.

De dagen bestonden uit overheerlijk eten, inspiratiesessies, yoga, muziek en vrije tijd. Er werd gekookt door Elmer en dat was zo ontzettend lekker. Stel je voor, een huis vol vrouwen, een mooie man die 4x per dag de mooiste schalen vol met het meest lekkere eten voor je klaarzet, dan kun je je voorstellen dat we allemaal verliefd werden. En dan was het ook nog allemaal heel gezond! Maak me gek! De maaltijden waren vegan, en ik herkende er ook de rawfood keuken in. Maar alles was zo smaakvol. Ik ben echt enorm geïnspireerd om hier zelf ook iets mee te gaan doen! Gelukkig is er een kookboek van Elmer in de maak.

Binki is zo ontzettend lief, muzikaal, kan heel mooi zingen, heeft een superfijne stem en is ook heel mooi om naar te kijken. Zij gaf onder andere de yoga lessen en voor mijn krachttraining lijffie waar je je spieren alleen maar korter mee maakt, waren zelfs de super simpele yoga oefeningen voor mij een crime. Maar toen ik er eenmaal een beetje doorheen was, ging het beter en voelde het superfijn. Het hele weekend voelde sowieso als een uiterst comfortabel warm bad. Alleen maar lieve glimlachjes, alles zacht, warm en rustig, ooohhh ik hou er zo van! Vrede op aarde. Peace man!

En dan Tijn! Tijn is een heel bijzondere man. Ik geef toe, als je je nog nooit op geen enkele manier hebt beziggehouden met spiritualiteit dan moet je wellicht even een drempel over tijdens een weekend als dit. Maar zoals Tijn ook mooi aangeeft, spiritualiteit heeft niets te maken met goeroe’s, religies of je verheven voelen boven een ander. Het is juist leven in het hier en nu met alle normale menselijke dingen. Maar dan op zo’n manier dat het geen stressvolle lijdensweg is, waarbij je overschaduwd wordt door je werk, je zorgen, pijn, verdriet, ziekte etc. etc. Maar een leven dat je rust brengt in alle denkbare situaties.

Tijn is lief, nuchter, enorm grappig, relaxt, chill, slim, vriendelijk, een boeiende verteller en hij heeft 90% van de tijd een glimlach op zijn gezicht. Het gehele weekend wordt je aan de hand genomen door middel van verhalen, muziek & ervaringen (en die heeft hij heel veel!). Alles met als doel om je te laten inzien dat je nergens geforceerd naar op zoek hoeft, dat je elke situatie aan kunt en dat je niet goed hoeft te worden omdat je het simpelweg al bent. Duh! En toch is het zo fijn als iemand jou dat zo goed laat voelen.

Een heel weekend vol met positieve vibes! En een aaneenschakeling van anekdotes die zo goed verteld worden dat je steeds weer een AHA! moment hebt en je beseft hoe bijzonder al deze informatie is.

Ik zal je een voorbeeld geven van iets wat ik van Tijn heb geleerd en wat mij al veel heeft gebracht. Vanaf je schooltijd wordt je aangeleerd om na te denken wat je wilt bereiken in je leven. Dat kan soms een enorme druk geven, zeker als het niet lukt. Velen van ons zijn iets aan het najagen, iets aan het doen wat helemaal niet bij ons past of wat we eigenlijk diep in ons hart helemaal niet willen. Wat zou er gebeuren als je in zo’n geval helemaal vertrouwt op ‘het leven’ en kijkt wat er op jou afkomt al je even stopt met rennen. Niet langer, wat wil ik in dit leven maar wat wil het leven met mij?!

Ikzelf heb door zo in het leven te staan, al mooie dingen mogen meemaken waarvan ik tot op de dag van vandaag profijt heb. Durf jij het leven te laten komen zoals het komt? Wel open staan, helder en alert blijven en actief gaan! als datgene op je pad komt waar je energie van gaat knetteren!

Nog 1 ding waar ik al zoveel jaren zo gelukkig van wordt, is het hebben van een groot basisvertrouwen wat er altijd is. Dat je weet dat ookal word je door het leven onderuit geschopt, je af en toe gewoon even uit je eigen verhaal kunt stappen. Je gaat hiermee niet meer in de slachtofferrol, daar haal je je energie ook alleen maar mee naar beneden. En Don’t take yourself so bloody serious! 😉

De rode draad in dit weekend is meditatie. Ook iets waar vaak een beetje een geitenwollensokken zweem overheen hangt. Maar in de praktijk is ook dit niets anders dan een paar keer per dag even dat malen van je hoofd stilzetten. En dat is voor een hoop dingen goed. Je krijgt er meer energie van, duidelijkheid, rust en een hoop goede ideeën.

Wil je dit ook een keer meemaken en dat gun ik echt iedereen zo! Ik heb hier echt maar een heel klein tipje van de sluier opgelaten, hopelijk de sfeer kunnen overbrengen maar dit kun je beter zelf ervaren.. Een verrijking!

Check de website van Binki en Tijn. https://www.tijntouber.com/nl/. Mocht een persoonlijke ontmoeting nog niet binnen je bereik zijn, het boek “Spoedcursus verlichting” is een aanrader….geschreven door…..Tijn!

Retraites zijn te boeken via Happysoultravel.

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *