Viergranen ontbijt

Viergranen ontbijt

Wil je graag weten met welk ontbijt je het beste de dag kunt beginnen? Een ontbijt voor mensen die s’ochtends goede trek hebben en daar dan ook wat uurtjes op voort kunnen. Lees dan even verder..

Het Viergranen ontbijt bestaat uit de korrels van 4 verschillende soorten granen. Een graankorrel bestaat uit 3 hoofdbestanddelen:

  1. het witte meellichaam,
  2. daaromheen de vezels en
  3. onderaan de korrel zit de kiem.

Een hele graankorrel is een levend product want uit de kiem kan zo weer een nieuw plantje groeien. Je begrijpt hieruit dat je het allerbeste de hele graankorrel kunt eten en niet alleen het witte meellichaam waar witte bloem van gemaakt wordt.

Juist in de kiem zitten alle voedingsstoffen zoals B-vitamines, Vitamine E en K, enzymen, antioxidanten en allerlei mineralen en essentiële vetzuren. Kortom, granen zijn supergezond maar alleen als je ze eet in de vorm waarbij de kiem nog aanwezig is (lees: volkoren).

Hoe eet je dan dit Viergranen ontbijt en wat heb je nodig?

  • biologische vierkorenvlokken (tarwe, rogge, haver en gerst) bij de natuurwinkel.
  • biologische ongeroosterde boekweit
  • ongeroosterde gepelde zonnebloempitten
  • ongezwavelde rozijnen
  • Wil je een glutenvrije variant kies dan voor Quinoa, Amaranth. Doe daar dan ook de boekweitkorrels en zonnebloempitten bij.

Meng het pak vierkorenvlokken (500 gram) met 3 eetlepels boekweitkorrels, 2 afgestreken eetlepels zonnebloempitten en 2 eetlepels rozijnen. Schep de avond van tevoren de hoeveelheid die je s’ochtends wilt eten in een schaaltje en zet dit net onder water. De rest van het mengsel bewaar je in een goed afgesloten bak. In de ochtend meng je het geweekte granenmengsel met 1 of 2 eetlepels VOLLE yoghurt en een beetje kaneel. Eventueel wat vers fruit of een beetje honing en je Viergranen ontbijt is eigenlijk al klaar.
Ben je thuis en heb je iets meer tijd dan kun je in een klein ovenschaaltje een eitje loskloppen. Meng hier 2 eetlepels van het geweekte granenmengsel door en wat gehakte noten en zet dit een kwartiertje in de oven. Bestrooi het daarna met kaneel en je hebt een heerlijk warm en voedzaam ontbijt.

Wist je dat je van dit Viergranen ontbijt ook een een gezond Appeltaartontbijt kunt maken?

appeltaartontbijt

Bron: beter met voeding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *