Kiemplantjes & Sprouts

Sprouts ofwel kiemplantjes, echte vitaminebommetjes!

Sprouts ofwel kiemplantjes zijn echte vitaminebommetjes! De nederlandse naam is “kiemen”. Kiemen is een werkwoord want het is het proces waarbij de zaadjes van een plant ontspruiten nadat het geweekt is. Zo ontstaat er een nieuw plantje dat je op kunt eten.

Waarom zijn sprouts nu zo gezond? Wel, kiemzaden zitten vol voedingsenergie om een nieuw plantje te maken. Tijdens het kiemproces zwelt het zaadje op door het water en nemen de hoeveelheden enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toe ten opzichte van het oorspronkelijke zaadje. Dit kiemproces maakt ook dat het ‘zaadje” wordt voorverteerd waardoor je lichaam na het eten ervan gemakkelijker voedingsstoffen kan opnemen. Wat zijn zoal de gezonde eigenschappen van sprouts:

  1. Ze bevatten veel anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier.
  2. Ze zijn een grote bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. Dit laatste zijn complexe, organische zuren die zich in de celkern bevinden en daar de chromosomen en genen vormen (= erfelijke materiaal van de cel).
  3. Ze ondersteunen de spijsvertering en zorgen voor een juiste zuurgraad in het lichaam. Je kunt zelf meten of je lichaam de juiste zuurgraad heeft met behulp van deze strips.
  4. Ze versterken het immuunsysteem waardoor je minder kans hebt om ziek te worden.

Je kunt zelf ook heel gemakkelijk zaden of bonen laten kiemen. Ook heel leuk om met je kids te doen want de zaadjes hebben elke dag verzorging nodig (spoelen met schoon water).

Qua eten kun je met sprouts natuurlijk alle kanten op! Ze zijn heerlijk op een broodje tezamen met bijvoorbeeld avocado. Ze kunnen goed door de smoothie, alleen kies hierbij niet voor een uien achtige variant. En als laatste door een salade!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *