Tomatensoep a la Healthyjeltje

Tomatensoep, ja hoe simpel wil je het hebben. Toch is het best lastig om een goede tomatensaus of tomatensoep te maken. Met een beetje pech smaakt het nergens naar en is het zuur, niet lekker!

Als je zoals ik een mooi verleden hebt gehad met een Italiaan dan kun je je voorstellen dat ik heel wat tomaten door mijn handen heb laten gaan, dus een sausje maken kan ik wel! Mijn truc is het gebruiken van ansjovis filet en een beetje suiker. Wil je weten hoe ik het maak, lees dan even verder…

Wat heb je nodig:

  • 5 grote verse vleestomaten (met steeltje!)
  • 3 tenen (gerookte) knoflook
  • 1 grote ui
  • wat gedroogde chilipeper naar smaak
  • een half potje ansjovisfilet
  • een bosje verse basilicum
  • 1 bouillonblokje liefst zonder smaakversterkers
  • cayennepeper, kerriepoeder, peper en zout
  • wat verse blokjes avocado en evt. wat geraspte kaas

Snij de knoflook en de ui fijn en fruit deze in wat olijfolie in een soeppan. Als het zacht is laat je daarbij de ansjovisfilet zachtjes smelten in de olie en eventueel de chilipepertjes.

Snij de tomaten in grote stukken en doe deze erbij. Ik kreeg vandaag de tip om ook de steeltjes mee te koken. Dat zou extra smaak geven! Wel verwijderen voordat je gaat pureren šŸ˜‰ Schenk water met het bouillonblokje erbij maar laat de boel zeker niet helemaal onder water staan want de tomaten geven uiteraard ook heel veel vocht af en dan wordt de soep te waterig. Laat de tomaten 5 tot 10 minuten koken. Voeg 1 suikerzakje suiker bij en pureer het geheel met de staafmixer. Breng op smaak met de kruiden, peper en zout.

Ik ben fan van rauwe groente wat natuurlijk heel gezond is maar zowel wortel als tomaat is daar een uitzondering op. Bij het verhitten van tomaten als voorbeeld komt er een gezond stofje vrij dat je lichaam niet kan opnemen wanneer je rauwe tomaten eet!

Serveer deze soep met wat blokjes avocado en geraspte kaas. Door de suiker (en goede kwaliteit tomaten) zal de soep niet zuur zijn en door de ansjovis al smeltend toe te voegen krijgt de soep lekker pit zonder naar vis te gaan smaken. Dus ook als je niet van vis houdt, de ansjovis toch erbij doen, lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *